Delft,
Zorgorganisatie Pieter van Foreest en ROC Mondriaan zetten hun samenwerking voort. De organisaties ondertekenden hiervoor onlangs de overeenkomst. ROC Mondriaan blijft daardoor de vaste partner van Pieter van Foreest op het gebied van opleidingen en bijscholingen. Zorgpersoneel blijft zich op die manier een leven lang ontwikkelen.
Mooi vak
“Opleiden voor de zorg is hard nodig”, zegt Jeannette van Huizen, directeur van de school. “Nederland vergrijst waardoor meer personeel in de zorg nodig is. Maar dat personeel zelf vergrijst ook. Daarom moeten we ervoor zorgen dat we jonge, nieuwe mensen én gemotiveerde mensen die overstappen vanuit een ander beroep, klaar hebben staan om in de zorg te gaan werken. En we willen medewerkers behouden voor dit mooie vak. We werken hierin graag samen, want we vinden het belangrijk dat iedereen zich een leven lang kan blijven ontwikkelen. Of je nu 18 of 60 bent.”
Fulltime of bijscholing
ROC Mondriaan biedt met de School Zorg en Welzijn meerjarige fulltime MBO-opleidingen aan voor een baan in de zorg- of welzijnssector. Daarnaast werkt het samen met Pieter van Foreest om kennis en vaardigheden van zorgpersoneel up-to-date te houden. Medewerkers kunnen door extra bijscholingstrajecten te volgen bij ROC Mondriaan beter inspelen op nieuwe en innovatieve ontwikkelingen in het vak.
Uitdaging in het werk
Anita van Haastrecht is leerling-verpleegkundige en werkt op de afdeling voor palliatieve zorg bij woonzorglocatie De Bieslandhof. Ze begon ruim twaalf jaar geleden bij Pieter van Foreest als verzorgende en besloot twee jaar geleden de opleiding tot verpleegkundige te volgen. Ze gaat een dag in de week naar ROC Mondriaan. “Ik ben iemand die graag haar blik verruimt. Ik kijk altijd naar een uitdaging in mijn werk, wil ontdekken wat er nog meer uit te halen valt.”
Leven lang ontwikkelen
Wie aan de slag gaat of al werkt bij Pieter van Foreest kan, net als Anita, via een leerwerktraject een deeltijdopleiding volgen bij de ROC Mondriaan School Zorg en Welzijn. Daarnaast kan bestaand personeel er terecht voor bijscholing. “Denk aan andere manieren van omgaan met mensen met dementie of nieuwe technieken voor wondverzorging”, vervolgt Van Huizen. “Maar het kan ook een cursus zijn over hoe je een goed gesprek voert met een cliënt.”
Steun
Anita: “Het begin van de opleiding viel niet mee. Ik was twintig jaar toen ik voor het laatst op school zat. Inmiddels ben ik 35 en ben ik moeder geworden. Gelukkig heb ik veel steun van het thuisfront. Dat heb je echt wel nodig. Volgend jaar rond ik de opleiding af. Maar ik stop dan niet met leren. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen. Een leven lang.”
Theorie en praktijk
Petra Beijersbergen van Henegouwen is praktijkopleider bij Pieter van Foreest. Ze ondersteunt de leerlingen waar dat nodig is en biedt ook een luisterend oor. “In gesprekken met onze leerlingen vraag ik onder meer waar iemand tegenaan loopt in de praktijk. Wat zijn je kwaliteiten? En wat zijn je valkuilen? Als er specifieke vragen zijn, bespreek ik dat met ROC Mondriaan. Dan proberen we de theorie aan te laten aansluiten op de praktijk. We vinden het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en dat hij of zij doet wat het beste bij hem of haar past.”
Gemotiveerd
Van Huizen tot slot: “We kijken wat iemand kan en nodig heeft om het werk in de zorg goed te kunnen blijven doen. Zo blijft personeel gemotiveerd en behouden we samen medewerkers voor de zorg.”
Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!
Via onze partner managementboek.nl