Woningmarkt

Regionale aanpak woningmarkt

In regio Holland Rijnland nieuwe Regionale Woonagenda en geactualiseerde Huisvestingsverordening opgesteld

Regionale aanpak woningmarkt

Leiden,
Gemeente Leiden heeft samen met de andere gemeenten in de regio Holland Rijnland een nieuwe Regionale Woonagenda en een geactualiseerde Huisvestingsverordening opgesteld. Deze belangrijke documenten vormen een praktische aanpak om de uitdagingen op de woningmarkt aan te gaan. En om te zorgen voor passende woonoplossingen voor de inwoners.

De woningmarkt kent grote tekorten, hoge koopprijzen en lange wachttijden voor sociale huurwoningen. Steeds meer mensen ervaren moeilijkheden bij het vinden van een geschikte woning. Ook veranderende woonbehoeften dragen bij aan stilstand op de woningmarkt. De Regionale Woonagenda en de herijkte Huisvestingsverordening vormen belangrijke stappen om de woondoelstellingen te behalen.

Afspraken

De vernieuwde Regionale Woonagenda beschrijft de afspraken over woningbouw in de regio. Het gaat hierbij onder andere over hoeveel woningen de gemeente gaat bouwen en waar ze deze willen bouwen. En ook wat voor soort woningen dat zijn en voor wie.

De gemeenten in Holland Rijnland maken zich sterk om tot en met 2030 maar liefst 30.500 nieuwe woningen te bouwen. Daarvan is 30% een sociale huurwoning en 35% een middeldure huurwoning of een betaalbare koopwoning. Voor Leiden is de opgave 8.800 woningen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt de gemeente intensief samen met andere gemeenten en stemmen ze de aanpak op elkaar af.

Verdeling van woonruimten

Naast de woonagenda is ook de geactualiseerde Huisvestingsverordening vastgesteld. Deze verordening regelt de verdeling van woonruimten in onze regio. De verordening zorgt er ook voor dat er voldoende woningen beschikbaar blijven voor reguliere woningzoekenden en voor mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben.

Een belangrijk punt van de vernieuwde Huisvestingsverordening is het bevorderen van de doorstroming op de woningmarkt. Bijvoorbeeld doordat mensen een deel van hun woonduur mogen meenemen als ze willen verhuizen naar een andere sociale huurwoning. Willen ze in de toekomst nog een overstap maken, dan beginnen ze in ieder geval niet weer bij nul.

Zo werkt Leiden, samen met andere gemeenten, aan een woningvoorraad die aansluit bij de behoeften van woningzoekenden binnen Holland Rijnland.

Vorig bericht Arnoud van Dommele nieuwe Zakelijk Directeur Mauritshuis
Volgend artikel ‘Samen opleiden voor de zorg'

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijZuidHolland

INTERVIEW WIJBUSINESSNIEUWS

Als solopreneur heb je geen beperkingen