Onderzoek

Mediventic krijgt subsidie voor onderzoek naar sensoren voor ademhalingsstoornissen

Uit fonds 'MKB Innovatiestimulering Topsectoren'

Mediventic subsidie onderzoek sensoren

Rotterdam,
De provincie Zuid-Holland verstrekt het Rotterdamse medisch ontwikkelbedrijf Mediventic een subsidie uit het fonds ‘MKB Innovatiestimulering Topsectoren’ om hun technologie tegen de toenemende problematiek van ademhalingsstoornissen verder te ontwikkelen.

Met deze subsidie is Mediventic in staat nieuwe mogelijkheden voor diagnose en genezing van bijvoorbeeld chronische hyperventilatie en slaapapneu te onderzoeken. De meest recente cijfers liegen er niet om: er zijn in Nederland minstens een miljoen mensen die hinder ondervinden van periodieke ademhalingsproblemen. Na Covid en ten gevolge van toenemende stress neemt dat aantal alleen maar toe.

Samenwerking

In samenwerking met de Technische Universiteit Delft heeft Mediventic een grensverleggend instrumentarium ontwikkeld dat deze patiënten begeleidt bij het voorkomen en overwinnen van periodieke ademhalingsproblemen. Het simpele gebruik daarvan maakt ook een betere diagnose mogelijk voor patiënten met dit soort schijnbaar onsamenhangende klachten.

Mediventic-oprichter Marco Cevat legt uit: “We werken samen met de beste partijen op het gebied van sensortechnologie en productontwerp. We zijn op de goede weg en met de mogelijkheden die deze subsidie geeft zetten we een belangrijke stap richting het oplossen van een probleem dat zoveel mensen raakt. Ook het feit dat de provincie doorziet hoe belangrijk dat is voor de kennis- en werkgelegenheidsontwikkeling in de regio maakt me ongelooflijk trots.”

Symptomen slecht te duiden

Nu worden patiënten met dit soort klachten nog geconfronteerd met misdiagnose, gedragstherapie, psychiatrische behandeling, foute medicatie, confrontatie met commerciële zorgverleners of zelfs cardiologische verwijzingen. “Bij minstens een kwart van de patiënten met een eerste verwijzing naar mijn praktijk blijken ademhalingsproblemen de oorzaak van de klachten. Doordat de symptomen zo slecht te duiden zijn in een consult bij de huisarts is dat helaas verklaarbaar”, zegt Jobst Winter, cardioloog en medeoprichter van Mediventic. Cevat voegt daaraan toe: “Met onze innovatie willen we zowel voor een betere diagnose, als voor de behandeling en genezing van deze patiënten zorgen. Nieuwe technologie laat ons vandaag dingen doen waar we een paar jaar geleden alleen maar van konden dromen. We hopen veel van die mensen te helpen een gezonder en prettiger leven te hebben.”

Vorig bericht Nieuwe kabels en leidingen Delft
Volgend artikel Jongeren ontdekken carrièrekansen in de Rotterdamse haven tijdens Wereldhavendagen

Nu op WijZuidHolland