Arbeidsmarkt

Miljoenen werkenden gebukt onder geldstress

Werkenden met financiële problemen, kampt 25% met gezondheidsklachten

CNV: miljoenen werkenden gebukt onder geldstress

Van de werkenden met financiële problemen, kampt 25% met gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn of buikpijn door geldzorgen. De helft heeft last van stress en 17% presteert op het werk minder goed. 8% zit tegen een burn-out aan vanwege geldstress. Dit blijkt CNV-onderzoek onder 2700 leden. 

Een kwart van alle werkenden heeft steeds meer moeite om hun rekeningen te betalen. 14% redt het einde van de maand niet en bijna de helft maakt zich zorgen of ze in de toekomst hun rekeningen nog kunnen betalen. 37% bezuinigt dit jaar op kerst- en sint cadeautjes.

Ruim twee miljoen werkenden

“Dit zijn zorgwekkende cijfers. De hoge inflatie treft ook de middeninkomens steeds harder. Fulltime werken, maar toch wakker liggen van geldzorgen. Omgerekend gaat het om ruim twee miljoen werkenden die kampen met geldstress. Onwenselijk,” aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter. “Geldstress dreigt hiermee een extra aanjager voor het ziekteverzuim te worden. Dit is wat ons betreft hét aandachtspunt van 2023.”

Schaamte

91% bespreekt de financiële situatie niet met de werkgever. “Schaamte speelt vaak een rol bij het bespreekbaar maken van geldzorgen. Werknemers lijden massaal in stilte. Dat is treurig, want van stress en gezondheidsklachten wordt niemand beter. We roepen werkgevers en werknemers op tot meer openheid over dit thema.”

Niets extra´s

Werkgevers komen ook proactief nog weinig over de brug. 65% van de ondervraagden krijgt, ondanks de hoge inflatie, deze maand niets extra´s in de vorm van een bonus of extra uitkering. Bij slechts 1 op de 5 biedt de werkgever een budgetcoach aan voor medewerkers in financiële nood.

Hete strijd aan cao-tafels

Het CNV roept werkgevers op om over de brug te komen met extra salaris. Fortuin: “De lonen moeten nu structureel omhoog. Momenteel woedt een hete strijd aan de cao-tafels. We gaan van de ene staking naar het andere ultimatum. Maar ook het CPB stelt dat de oplossing voor de structureel lagere koopkracht opgelost moet worden met hogere lonen. Zodat werknemers straks hun rekeningen weer kunnen betalen en zonder stress 2023 ingaan. Werkgevers betalen nu jaarlijks miljarden aan ziekteverzuim door stress. Dit geld kunnen ze beter in hogere salarissen steken.”

Vorig bericht Tekort aan jongeren een uitdaging op arbeidsmarkt in Haaglanden
Volgend artikel Daikin lanceert een nieuwe luchtbehandelingskast

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijZuidHolland