Arbeidsmarkt

Arbeidsongeschikte krijgt netto kwart minder dan werkende

CNV roept kabinet op om fiscale straf op arbeidsongeschiktheid snel te schrappen

Arbeidsongeschikte krijgt netto kwart minder dan werkende

Arbeidsongeschikten krijgen netto een kwart minder geld binnen dan werkende mensen die hetzelfde bruto loon hebben. Zij betalen tot drie keer meer belasting over hun inkomen. Dit komt omdat arbeidsongeschikten geen gebruik mogen maken van de arbeidskorting die werkenden wel mogen toepassen.

Dit blijkt uit berekeningen van het CNV. Het CNV roept het kabinet op om de fiscale straf op arbeidsongeschiktheid snel te schrappen. Aanstaande woensdag debatteert de Tweede Kamer over arbeidsongeschiktheid.

“Deze ordinaire straf op arbeidsongeschiktheid is volstrekt onaanvaardbaar. We hebben het hier over een kwetsbare groep mensen – kankerpatiënten, mensen met een handicap, een slopende ziekte – die tegen hun wil in niet meer kunnen werken. Een groep die bruto ook al minder verdient dan hun oorspronkelijke inkomen. Een arbeidsongeschiktheidsuitkering is immers 75% van het laatstverdiende loon,” aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

1000 euro minder

Fortuin: “Arbeidsongeschikten worden nu extra gestraft: een lager brutoloon en daaroverheen een lager nettoloon. Dat scheelt 33% ten opzichte van het oorspronkelijke netto loon dat ze als gezonde werkenden verdienden. Op een gemiddeld inkomen ontvangt een arbeidsongeschikte nu netto bijna 1000 euro per maand minder dan een werkende. Tel daarbij op de huidige hoge inflatie en de extra(zorg)kosten die veel arbeidsongeschikten moeten maken. Dan blijft er onder de streep weinig over.”

Schrijnend

Het kabinet wil dat werken loont. Om die reden mogen arbeidsongeschikten geen arbeidskorting toepassen. `Bij de invoering van de arbeidskorting was het verschil tussen bruto en netto niet zo groot. Inmiddels is dit wel het geval en bedraagt het verschil duizenden euro´s. Nu het kabinet de arbeidskorting voor werkenden verder wil opvoeren, wordt het verschil tussen werkenden en arbeidsongeschikten nog schrijnender. Arbeidsongeschikten kunnen simpelweg niet werken. Zeker niet de 142.000 mensen in Nederland die een IVA-uitkering (onderdeel van de WIA) ontvangen. Zij zijn na een strenge, medische keuring volledig arbeidsongeschikt verklaard. Een fiscale straf op die arbeidsongeschiktheid, krijgt hen niet aan het werk.´

Schrappen

Het CNV pleit ervoor dat de straf op arbeidsongeschiktheid zo snel mogelijk wordt geschrapt. Fortuin: “Ook deze groep moet de arbeidskorting kunnen toepassen. Dan blijft er, ondanks alle financiële tegenslagen, toch een leefbaar loon over. De arbeidsongeschiktheidsuitkering is immers een inkomensverzekering. Dit moet in de praktijk geen armoedeval worden. Het gaat om 142.000 mensen: geen miljardenpost maar wel een groot verschil in het leven van mensen die al zwaar in de problemen zitten.”

Klik hier voor de Kamerbrief die het CNV onlangs over dit onderwerp verstuurde.

Vorig bericht Joseph Guy Olifant en Dujardin krijgt nieuwe naam
Volgend artikel Partijen IMVO-convenant Voedingsmiddelen boeken voortgang

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijZuidHolland