Onderzoek

Jonge ondernemer groeit uit kinderschoenen

Toename van 173%

Jonge ondernemer groeit uit kinderschoenen

Beeld: KVK

Het aantal jonge ondernemers is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. In 2017 stonden er bijna 19.000 ondernemers tot en met 21 jaar ingeschreven bij KVK. In 2022 zijn het er al ruim 50.000. Een toename van 173%. KVK-adviseur Gerdine Annaars, expert op het gebied van jong ondernemen, verwacht dat deze groei nog wel even doorgaat. “Inspirerende succesverhalen op social media zijn voor jongeren een belangrijke reden om voor zichzelf te beginnen: ‘Wat zij kunnen, kan ik ook’.”

Aantal jonge ondernemers groeit exponentieel

Het aantal bij KVK ingeschreven ondernemers van 21 jaar en jonger is sinds 2017 met 173% gestegen van 18.796 naar 51.396. Hierbij valt vooral de stijging van het aantal ondernemers van 15 jaar en jonger op. Deze bedraagt maar liefst 683%. Waren er in 2017 nog 84 ondernemers van 15 jaar en jonger, in 2022 zijn dat er 658. Ook de groep van 18 t/m 21 jaar groeit: van 18.119 in 2017 naar 48.426 in 2022. Een stijging van 167%.

Aantal ondernemers van 21 jaar en jonger in Nederland (2017-2022)

Volgens Annaars heeft deze groei drie redenen. “Jongeren zien op social media inspirerende verhalen van succesvolle jonge ondernemers. Ze denken dan: ‘Wat zij kunnen, kan ik ook.’ Daarnaast is op scholen tijdens lessen of projecten steeds meer aandacht voor ondernemen. Een derde reden is dat het aantal ondernemers in Nederland sowieso groeit. Thuis aan de keukentafel is ondernemen regelmatig het gesprek van de dag. Jongeren krijgen het met de paplepel ingegoten.”

Het verplicht thuiszitten tijdens de coronaperiode heeft het ondernemen bij jongeren nog een extra boost gegeven. Veel speelde zich online af en dat stimuleerde jongeren om ook zelf via een webwinkel of social media te gaan ondernemen. “Jongeren zijn digitaal vaardig en ondernemen vanuit hun zolderkamer”, licht Annaars verder toe. “Populair zijn artikelen in fashion, uiterlijke verzorging en huis en tuin. Bewust en gezond leven is steeds vaker de rode draad. Ondernemen ontstaat ook vaak door een uit de hand gelopen hobby als het customizen van sneakers, taarten bakken of sieraden maken. Of het ondernemerschap is een verlengstuk van de studie. Denk aan fotografie, webdesign en videoproductie.”

Aantal ondernemers van 21 jaar en jonger per leeftijd (2017-2022)

Meeste jonge ondernemers in Noord- en Zuid-Holland
42% van de jonge ondernemers van 21 jaar en jonger is gevestigd in Noord- en Zuid-Holland. In deze provincies samen zijn 21.767 jonge ondernemers gevestigd.
In Zeeland en Drenthe zijn de minste jonge ondernemers gevestigd met respectievelijk 970 en 1.023 jonge ondernemers.

Kijkend naar het aantal jonge ondernemers van 21 jaar en jonger per 10.000 inwoners, tellen de provincies Noord-Holland en Utrecht met respectievelijk 34,3 en 33,9 jonge ondernemers per 10.000 inwoners de meeste ondernemingen. Limburg (19,3) en Drenthe (20,6) tellen de minste jonge ondernemers per 10.000 inwoners.

Ondernemen zonder obstakels te zien

Volgens Annaars is een sterk punt van jonge ondernemers dat ze geen obstakels, maar vooral kansen zien. “Ze zijn flexibel en niet bang om te falen. Een fout is een leermoment en dan weer door. Minder goed zijn ze in alle ballen in de lucht houden naast hun studie. Ook als jonge ondernemer heb je met verplichtingen als administratie en belastingen te maken. De hele jonkies krijgen hierbij meestal hulp van hun, veelal enthousiaste, ouders.”
“Jonge ondernemers zien hun onderneming niet alleen als vervanger van krantenwijk of vakkenvullen. Ondernemen wordt steeds meer de norm. Door de flexibiliteit en vrijheid van het ondernemen blijven deze jongeren vaak ook na hun studie ondernemer. Dit kan hetzelfde zijn als tijdens hun studie, maar ook iets heel anders.”

Vorig bericht Plutosport.nl breidt management team met zes nieuwe leden uit 
Volgend artikel €93.000 subsidie voor Human Capital-project

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijZuidHolland