Recycling

Interview: Wecycle ook als bedrijf met Danielle van Stichting OPEN

Ook bedrijven kunnen nu gratis elektrisch afval afvoeren

Interview: Wecycle ook als bedrijf met Danielle van Stichting OPEN

Foto: Stichting OPEN

Zoetermeer,
Waar we allemaal ongetwijfeld van Wecycle hebben gehoord, is Stichting OPEN toch iets minder bekend. Wecycle is het merk dat valt onder Stichting OPEN en communiceert richting consumenten. Sinds kort is de communicatie richting bedrijven geïntensiveerd onder de naam ‘Wecyclevoorbedrijven.nl’. Stichting OPEN staat in contact met stakeholders, zoals producten, gemeenten, retailers en sorteer- en recyclebedrijven om ervoor te zorgen dat elektrisch afval, ook wel e-waste genoemd, volgens wet- en regelgeving afgehandeld wordt.

Ongeveer anderhalf jaar geleden begon Danielle als communicatieadviseur bij Stichting OPEN. Nu weten zelfs familieleden haar te vinden om van hun e-waste af te komen. En daar is ze blij mee, want het doel is om heel Nederland aan het ‘wecyclen’ te krijgen.

2023 is begonnen, nog even een kleine terugblik op 2022. Hoe is het afgelopen jaar gegaan met Wecycle?

“Ik heb daar nog geen harde cijfers over, maar we kunnen terugblikken op mooie projecten. Zo hebben we onlangs nog de Nationale Wecycleweek gehad. Met als hoogtepunt E-Waste Day, dat is een internationale dag. We hebben een jaarkalender met daarop alle momenten waarvan wij verwachten dat mensen of bedrijven extra elektrische apparaten zullen afdanken. Op deze momenten voeren wij campagnes om te voorkomen dat afgedankte elektrische apparaten en lampen bij het restafval verdwijnen. Bijvoorbeeld met Koningsdag, dat is het moment waarop miljoenen ongebruikte apparaten en lampen een tweede leven krijgen door middel van verkoop. Met een Wecycle campagne spoorden wij mensen aan om onverkochte apparaten in te leveren bij een Wecycle inleverpunt. Deze apparaten worden dan gerecycled.”

Stichting OPEN heeft onlangs de website ‘Wecyclevoorbedrijven’ gelanceerd, kun je uitleggen voor wie dit is en met welke bedoeling?

“Klopt, de website is begin januari gelanceerd. Het is voor bedrijven, stichtingen, clubs etc. die elektronisch afval gratis, veilig en conform wet- en regelgeving willen afvoeren. Bedrijven kunnen op de website verschillende manieren vinden om dit te doen. Zo kunnen ze inleverpunten vinden bij hen in de buurt, maar is er ook de optie om het elektrisch afval op te laten halen. Voor elektrisch afval dat je wegbrengt, ontvang je soms een marktconforme prijs. Op de site zie je om welke apparaten dit gaat. Je kunt dan vervolgens voor het wegbrengen op de site van het inleverpunt de openingstijden en eventuele aanvullende informatie bekijken.”

Bedrijven worden dus gemotiveerd om ook te recyclen. Was dat nodig?

“We denken dat het een toegevoegde waarde heeft als organisaties elektrisch afval gratis en veilig kunnen afvoeren. Als bedrijf, club of stichting kun je met elektronisch afval meestal niet terecht bij de consumenten locaties. Om te voorkomen dat elektrisch afval op verkeerde plekken terecht komt hebben we de website wecyclevoorbedrijven.nl gelanceerd. Als bedrijf weet je dan ook zeker dat het afval volgens de wet- en regelgeving opgehaald en verwerkt wordt. Aantrekkelijk is natuurlijk ook dat het gratis is, het opgehaald kan worden en in sommige gevallen een vergoeding oplevert. Heb je als bedrijf een enkel klein apparaat hebben dat je wilt recyclen? Net als in veel gewone winkels staan in veel groothandels ook Wecycle inleverbakken waar je dat apparaat gratis kunt inleveren. Ook kan je enkele, kleine apparaten naar de lokale milieustraat brengen. Deze informatie en ook tips over andere duurzame opties, zoals hergebruik, vind je op onze website.

Wat kunnen we dit jaar nog meer verwachten van Stichting OPEN en Wecycle?

“De afgelopen jaren is er al een enorme sprong gemaakt met de inzameling van e-waste. Toch willen we nog meer inzamelen. We blijven dus hard doorwerken aan de inzameldoelstelling en circulariteit van de e-wastesector, o.a. met campagnes en het platform circulairekennis.nl. Dus ook dit jaar zullen we volop aanwezig zijn om iedereen te motiveren om elektronisch afval goed te wecyclen!”

 

Wecyclevoorbedrijven

Foto: Stichting OPEN

Vorig bericht Soorten kansenkaart voorkomt bouwvertraging
Volgend artikel Inzet recyclaat zorgt voor milieuwinst

Nu op WijZuidHolland