Innovatie

CircuWall uit Zuid-Holland op 9e plaats KVK Innovatie Top 100

Losmakende lijm op basis van gerecycled bindmiddel scoort hoog

CircuWall uit Zuid-Holland op 9e plaats KVK Innovatie Top 100

De door CircuWall ontwikkelde losmaakbare lijmen (CircuGlue) op basis van een gerecycled bindmiddel hebben de 9e plaats in de 18e KVK Innovatie Top 100 veroverd. CircuWall uit Alblasserdam introduceerde medio 2020 in Nederland de eerste vloeibare en eenvoudig verwerkbare losmaakbare lijm. Na een uitgebreide verkennende fase met het testen van vele soorten producten en ondergronden, plus de volledige aanpassing naar een 100% gerecycled bindmiddel, zijn inmiddels meerdere types losmaakbare lijmen ontwikkeld. KVK publiceert jaarlijks deze ranglijst met 100 concrete innovaties van het midden- en kleinbedrijf. 

De CircuGlue wordt gemaakt van een watergedragen vloeibaar gerecycled bindmiddel en is oplosmiddel-, gif- en formaldehydevrij. Het is eenvoudig verwerkbaar met kwast, rol, spuit of lijmwals en makkelijk los te maken door (handmatig) te knikken met lostrekken.

Oxidant van Ferr-tech op één

Ferr-Tech uit Meppel voert de lijst aan. Het bedrijf is wereldwijd marktleider in Ferraat (VI) toepassingen voor industriële (afval)waterzuivering. Ferraat is een oxidant die krachtiger is dan chloordioxide, waterstofperoxide en ozon. Hun innovatie, FerSol, maakt duurzame reiniging van afvalwater mogelijk voor hergebruik. Dit bedrijf mag zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland noemen.

Palmolie zónder palmboom

Het Wageningse NoPalm Ingredients staat op de tweede plaats. NoPalm Ingredients maakt palmolie zonder palmbomen te gebruiken. Dat doen ze door agrifood zijstromen te upcyclen middels fermentatie. Hierdoor zijn ze in staat dezelfde veelzijdigheid en betaalbaarheid van palmolie te bieden, maar met 90% minder CO2-uitstoot.

Iets zeer kleins heeft grote impact

Sirius Medical uit Eindhoven, een succesvolle spinoff vanuit het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis en de Universiteit Twente, heeft de derde plaats in de KVK Innovatie Top 100 veroverd. Sirius heeft een innovatieve magnetische lokalisatiemethode voor borstkanker ontwikkeld: Sirius Pintuition. Het is een unieke oplossing die nauwkeurige en efficiënte chirurgische verwijdering van tumoren mogelijk maakt. De toepassing is al gebruikt bij 7500 operaties in 75 ziekenhuizen. De techniek is beschikbaar in 14 Europese landen, en daarnaast in de VS, Australië en Nieuw-Zeeland.

Succesvolle innovaties

Noord-Holland is met 22 bedrijven het meest vertegenwoordigd, gevolgd door Zuid-Holland met 20 bedrijven en Noord-Brabant met 17 bedrijven. Na de agrofood (17 innovaties) is een groot deel van de innovaties afkomstig uit de ICT-sector (16) en de zorgsector (ook 16). Alle nominaties zijn beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. Aan de KVK Innovatie Top 100 is geen geldprijs verbonden.

Klik hier om de volledige uitslag te bekijken.

Vorig bericht Glasvezelaanleg in Schoonhoven
Volgend artikel € 8,8 miljoen voor ontwikkeling plattelandsregio’s Zuid-Holland

Nu op WijZuidHolland