Onderzoek

Boomers meest veerkrachtige generatie

Uit onderzoek blijkt dat werkend Nederland 7.3 scoort op gebied van veerkracht

Boomers meest veerkrachtige generatieUtrecht,
Team Heartbeats en Integron hebben een Veerkracht onderzoek uitgevoerd onder 5100 werkende Nederlanders uit verschillende branches. Het onderzoek laat zien dat werkend Nederland op het gebied van veerkracht 7.3 scoort. Dit is een daling ten opzichte van vorig jaar. Uit het onderzoek blijkt dat Boomers (64-79 jaar oud) de meest veerkrachtige generatie is, en generatie Z (28 jaar en jonger) het minst veerkrachtig. De meest veerkrachtige branche is de financiële dienstverlening (7.6) terwijl de arbeidsbemiddeling een drastische daling in veerkracht meemaakt (van 7.5 in 2023 naar 5.8 in 2024).

Webinar

De resultaten van het onderzoek worden dinsdag 23 april 2024 tussen 16.00 en 17.00 uur bekend gemaakt tijdens een webinar gepresenteerd door Niek van den Adel (Team Heartbeats) en Arjen Maliepaard (Integron). Aanmelden kan via https://teamheartbeats.nl/inspiratie/webinars/.

De Vijf van Veerkracht

In het Veerkracht onderzoek wordt duidelijk waar werkend Nederland al sterk in is en waar de aandachtspunten liggen. De mate van veerkracht wordt bepaald aan de hand van het Mason’s Resilience Model, ook wel de Vijf van Veerkracht genoemd. De Vijf van Veerkracht bestaat uit: betekenis in het leven, positieve emoties, het ervaren van sociale steun, omgaan met tegenslag en fysieke gesteldheid. De gemiddelde Veerkrachtscore van werkend Nederland is gedaald, van 7.4 naar 7.3. De daling betreft de mate waarin positieve emoties worden ervaren en de mate van sociale support. Een ideale score op Veerkracht is 7.8 of hoger. Danielle van Gurp, CEO van Team Heartbeats: “Er is nog een wereld te winnen. En het goede nieuws is, veerkracht is als een spier die je kunt trainen. Je hebt invloed op hoe veerkrachtig je bent als persoon, hoe veerkrachtig je medewerkers zijn én op hoe veerkrachtig de organisatie is.”

Boomers meest veerkrachtige generatie

De Boomers (64-79 jaar oud) zijn met een veerkrachtscore van 7.7. de meest veerkrachtige generatie binnen organisaties. Op alle vijf de elementen wordt hoger gescoord dan alle andere generaties. Boomers ervaren met name veel betekenis in het leven, sociale steun en ze kunnen beter omgaan met tegenslag. Op deze drie elementen scoren ze een 7.8 of hoger, wat betekent dat ze zich vaak tot altijd in de veerkracht stellingen herkenden. Daarnaast is het opvallend dat generatie Z (28 jaar en jonger) het minst veerkrachtig is. Ze scoren gemiddeld een 7.1, onder gemiddeld op alle vijf van veerkracht ten opzichte van heel werkend Nederland. Met name op betekenis in het leven, omgaan met tegenslag en fysieke gesteldheid zijn de grootste verschillen te zien. Deze jonge generatie scoort ook lager op de mate waarop hun waarden overeenkomen met die van de organisatie. Het lukt ze minder goed om kalm te blijven tijdens een crisis en durven minder fouten te maken. De fysieke gesteldheid scoort zelfs lager dan die van de oudere generaties: gezond eten en ontspannen zijn hierin de belangrijkste uitschieters.

Arbeidsbemiddeling de minst veerkrachtige branche

Dit jaar staat de financiële dienstverlening met een gemiddelde veerkrachtscore van 7.6 bovenaan de lijst van veerkrachtige branches. Deze wordt gevolgd door de zorg- en welzijnssector, die een gemiddelde veerkrachtscore van 7.5 behaalt. De derde plaats wordt met een score van 7.4 gedeeld door de sectoren onderwijs, ICT, zakelijke dienstverlening, retail, (semi-)overheid en non-profitorganisaties. Het valt op dat de veerkracht van de arbeidsbemiddeling enorm is gedaald. Ze zijn in een jaar tijd van een gemiddelde veerkrachtscore van een 7.5 gedaald naar een 5.8. Op alle Vijf van Veerkracht elementen scoren ze lager dan een 6.0. Ze scoren het laagst op positieve emoties en fysieke gesteldheid. Op deze elementen geven de werknemers uit deze branche aan zich zelden tot soms te herkennen in de stellingen. Met name maakt het werk medewerkers minder gelukkig, slapen ze onvoldoende en eten ze minder gezond dan vorig jaar.

Hoger management minder veerkrachtig

Het hoger management is minder veerkrachtig geworden dan vorig jaar. Ze zijn nog wel het meest veerkrachtig ten opzichte van alle functieniveaus, maar de verschillen zijn minder geworden. Dit kan doordat de druk en zorgen binnen deze laag zijn toegenomen (ondernemingsklimaat verslechtert, toenemende regeldruk, personeelstekorten, ect).

Vorig bericht 63 branches verenigen zich via initiatief Samen Digitaal Veilig
Volgend artikel 28 faillissementen in week 16 in Zuid-Holland

Nu op WijZuidHolland