Energietransitie

Zonnepanelen goedkoper dan ooit

Recent onderzoek van Doe Duurzaam onder zonnepaneelinstallateurs toont aan dat de prijzen van zonnepanelen opnieuw aanzienlijk zijn gedaald

Zonnepanelen goedkoper dan ooit

Recent onderzoek van Doe Duurzaam onder zonnepaneelinstallateurs toont aan dat de prijzen van zonnepanelen opnieuw aanzienlijk zijn gedaald. De gemiddelde prijs per wattpiek voor zonnepanelen, inclusief omvormer en installatie, bedraagt momenteel slechts 96 cent. Voor een set van 16 zonnepanelen wordt gemiddeld 6.500  euro betaald.

Vraag afgenomen

In het laatste kwartaal van vorig jaar werd al vastgesteld dat de prijzen voor zonnepanelen laag waren, zoals aangegeven door Danny Oosterveer, onderzoeker bij Doe Duurzaam. “Desondanks merkten we dat magazijnen nog steeds overvol waren en sommige installateurs zelfs faillissement hadden aangevraagd. Er was duidelijk nog geen evenwicht tussen vraag en aanbod, wat ons ertoe aanzette om nader onderzoek te doen.”

Verdere daling van zonneprijzen

De onderzoeksgegevens laten zien dat de prijzen sindsdien nog verder zijn gedaald. De gemiddelde aanschafprijs per wattpiek is gedaald tot onder de 1 euro, tot maar liefst 96 cent. De duurste installateur uit het onderzoek hanteerde een prijs van 1,53 euro per wattpiek, terwijl de goedkoopste offerte slechts 66 cent per wattpiek bedroeg. Voor een set van 16 zonnepanelen, inclusief omvormer en installatie, vroeg deze installateur slechts 4.400 euro.

Onzekerheid bij afnemers, optimisme bij installateurs

Ondanks de lage prijzen blijven opdrachtgevers terughoudend. Steeds meer energiebedrijven hanteren een terugleverheffing voor zonnepaneelbezitters, wat zorgt voor onzekerheid. Daarnaast nadert de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling.

“Als je naar deze cijfers kijkt, dan zijn die zorgen ongegrond”, aldus Aljo Hartgers, onderzoeker bij Doe Duurzaam. “De afname van de aanschafprijs heeft de terugverdientijd verkort tot slechts 5 jaar. Met een terugleverheffing komt hier nog een jaar bovenop.”

Zonnepaneelinstallateurs zijn optimistischer over de terugverdientijd. Ze communiceren gemiddeld dat zonnepanelen binnen 2 jaar en 11 maanden worden terugverdiend. “Hoewel de terugverdientijd korter is dan ooit, is de terugverdientijd die installateurs communiceren wel erg rooskleurig”, aldus Oosterveer.
Dit onderzoek omvatte het opvragen van offertes bij 46 installateurs voor de plaatsing van zonnepanelen en omvormer, inclusief installatie. De prijzen per wattpiek zijn inclusief omvormer en installatie, en exclusief btw. De dataverzameling vond plaats van december 2023 tot en met januari 2024 en werd uitgevoerd door Peter Oosterveer, Danny Oosterveer en Aljo Hartgers.

Vorig bericht Mourik benoemt nieuwe Directeur Veiligheid
Volgend artikel N14: Vliettunnel richting Den Haag dicht; 4 - 24 februari 2024

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijZuidHolland

INTERVIEW WIJBUSINESSNIEUWS

Als solopreneur heb je geen beperkingen