Energietransitie

Vattenfall InCharge breidt openbare laadpalennetwerk in Den Haag uit

Vattenfall InCharge in Den Haag voor laadpunten, met uitbreidings- en innovatieplannen voor elektrisch rijden en een stabiel stroomnet.

InCharge Den Haag.png
De gemeente Den Haag heeft het beheer en onderhoud van haar 5.400 openbare laadpunten* ondergebracht bij Vattenfall InCharge. Onderdeel van de overeenkomst is de uitbreiding van het netwerk met 3.200 laadpunten in de komende vier jaar. De nieuwe laadpunten zijn voorbereid op slimme laadtechnologieën en voorzien van eenvoudige betaalmogelijkheden. Met een dekkend en modern laadinfrastructuur werkt Den Haag verder aan een gezonde stad met duurzame mobiliteit. 

Arjen Kapteijns, wethouder Energietransitie, Mobiliteit, Grondstoffen en stadsdeel Centrum: “Den Haag blijft bouwen aan een dekkend netwerk van openbare laadpunten op loopafstand. De transitie naar duurzaam vervoer, is een van de belangrijkste uitdagingen van de stad. Elektrisch rijden draagt bij aan schone en gezonde lucht. Ik vind het dan ook belangrijk dat we het gebruik hiervan stimuleren en zo makkelijk mogelijk maken voor de inwoners van Den Haag. Samen met Vattenfall maken we de gemeente Den Haag duurzamer.”

Pieter van Ommeren, directeur Vattenfall InCharge: “We zijn enorm trots dat gemeente Den Haag kiest voor Vattenfall InCharge om haar ambities rondom duurzame mobiliteit te realiseren. De komende jaren zetten we onze expertise in om de laadinfrastructuur verder te ontwikkelen en te optimaliseren, met aandacht voor het overvolle elektriciteitsnet. Op die manier kunnen we voldoende laadpalen plaatsen, zodat elektrische rijders in Den Haag zorgeloos en eenvoudig kunnen laden.”

Slim laden voor stabieler stroomnet

De gemeente Den Haag heeft stevige innovatieambities om het gebruiksgemak van laden voor inwoners met een elektrische auto te verhogen en tegelijkertijd de capaciteit van het elektriciteitsnet optimaal te benutten. Ook in delen van Den Haag is sprake van een overvol stroomnet en toenemende netcongestie. Dankzij de slimladen-technologie kunnen de Vattenfall-laadpalen in de toekomst de pieken en dalen in het stroomaanbod op een efficiënte manier benutten, wat bijdraagt aan een stabieler elektriciteitsnet. Daarnaast zijn de nieuw geplaatste laadpalen ‘Vehicle-to-Grid ready’: auto’s kunnen dan bij een vol elektriciteitsnet stroom opslaan en ook weer terugleveren.

Naast verschillende technische innovaties die tot doel hebben om netcongestie te verminderen, zet de gemeente Den Haag samen met Vattenfall vol in op een optimaal gebruiksgemak van laadpalen. Zo kan de elektrische rijder nu ook zonder de InCharge-app betalen door het scannen van de QR-code op de laadpaal. En in 2025 start een pilot met het zogenoemde Plug & Charge. Zodra de kabel wordt aangesloten, start automatisch de laadsessie, zonder het gebruik van een laadpas of mobiele app.

Toenemende laadbehoefte

Het aantal elektrische voertuigen in Nederland stijgt, ook in Den Haag. Daarom zal de laadbehoefte de komende jaren nog verder toenemen. Overheid, netbeheerders, exploitanten en installateurs werken daarom nauw samen om nu en in de toekomst overal in Nederland makkelijk en slim laden mogelijk te maken.

*1 laadpaal heeft 2 laadpunten

 

Vorig bericht Pitch Parade: kansen voor jongeren om hun ideeën te realiseren
Volgend artikel Multicopy is terug in Alphen aan den Rijn

Nu op WijZuidHolland