Bouw

Subsidie voor woningbouwexpertise en collectieve wooninitiatieven

Voor Vliegende Brigade is €7 miljoen beschikbaar

Subsidie voor woningbouwexpertise en collectieve wooninitiatieven

Foto: Provincie Zuid-Holland

Per 1 januari 2024 stelt de provincie 2 onderdelen open van de Subsidieregeling Wonen: Voor de Vliegende Brigade is €7 miljoen beschikbaar. Hiermee kunnen gemeenten en corporaties een deskundige inhuren die helpt bij het realiseren van woningbouwplannen. Voor Plankosten collectieve wooninitiatieven is €75.000 beschikbaar, waarmee collectieve wooninitiatieven voor de een professioneel begeleider kunnen inhuren die helpt bij het opstellen van een projectplan.

Gemeenten en woningcorporaties kunnen zelf een deskundige inhuren en hiervoor via de Vliegende Brigade subsidie aanvragen bij de provincie. Daarmee kunnen zij zelf de persoon zoeken die het beste bij het woningbouwproject en de kennisbehoefte past. Gemeenten of woonregio’s kunnen ook subsidie aanvragen voor de inhuur van capaciteit en expertise voor het opstellen van een regionale woonzorgvisie.

Anne Koning, gedeputeerde Wonen: “Snel meer betaalbare woningen, dat is wat we nodig hebben. Als provincie helpen we daarbij met de Vliegende Brigade. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld een aanvraag indienen voor een ervaren gebiedsontwikkelaar, planeconoom, verkeerskundige of ecoloog.”

Goede ideeën en innovatieve oplossingen

Nieuwe woonvormen hebben een belangrijke functie, en zorgen voor meer variatie in de woningbouw. Zij worden niet altijd gerealiseerd door reguliere projectontwikkelaars, woningcorporaties en bouwers. Daarom ondersteunt de provincie deze initiatieven met de subsidie Plankosten collectieve wooninitiatieven.

Anne Koning: “Mensen hebben zelf veel goede ideeën over hoe ze willen wonen en er zijn veel innovatieve oplossingen. Maar het is vaak lastig om deze ideeën om te zetten in realistische plannen. Met dit geld kan een professionele begeleider worden ingeschakeld, die helpt om van ideeën woningen te maken.”

Samen onder één dak

Met ingang van 1 januari 2024 brengt de provincie een aantal bestaande subsidies voor wonen samen onder één regeling: Subsidieregeling wonen Zuid-Holland. Het gaat om de subsidieregelingen Knelpuntenpot sociale huur en middenhuur, Woonvormen senioren, Vliegende Brigade en Plankosten collectieve wooninitiatieven.

In totaal is al €19,9 miljoen in 2024 beschikbaar gesteld voor planvorming en realisatie van woningbouw. Door de bestaande subsidieregelingen samen te voegen krijgt de aanvrager meer overzicht op de subsidiemogelijkheden voor het versnellen van planvorming en realisatie van woningen. Daarnaast wordt het mogelijk om budgetten onderling te verschuiven als er voor een bepaalde regeling meer aanvragen zijn dan budget is.

Vorig bericht WeGrow en Dealin.Green gaan exclusieve samenwerking aan
Volgend artikel Dirk opent eind 2024 nieuwe winkel in Daily Plaza Zoetermeer

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijZuidHolland