Deltawerken

Jaarlijkse functioneringssluiting Maeslantkering; 16 september 2023

We voeren elk jaar een sluiting uit ter voorbereiding op het stormseizoen dat loopt van 1 oktober tot en met 15 april

Jaarlijkse functioneringssluiting Maeslantkering; 16 september 2023

Voor de 26e keer test Rijkswaterstaat de werking van de Maeslantkering bij Hoek van Holland. De Maeslantkering sluit bij extreme situaties automatisch om het achterland te beschermen tegen hoogwater. Vlak voor elk stormseizoen neemt Rijkswaterstaat de proef op de som en sluit de Maeslantkering, samen met de Hartelkering bij Spijkenisse.

Functioneringssluiting Maeslantkering

De Maeslantkering, in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland, is gebouwd tussen 1991 en 1997. Deze zelfsluitende kering is het laatst voltooide Deltawerk. In dezelfde periode is ook de Hartelkering bij Spijkenisse gebouwd die het achterliggende Europoortgebied beschermt. De Hartel- en Maeslantkering vormen samen de Europoortkering. Ze sluiten altijd samen, ook tijdens de zogenaamde functioneringssluiting.

We voeren elk jaar een sluiting uit ter voorbereiding op het stormseizoen dat loopt van 1 oktober tot en met 15 april. Dit jaar is deze functioneringssluiting op zaterdag 16 september 2023. De verwachte sluiting is vanaf ongeveer 15.30 – 16.30 uur. Datum en tijdstip van de functioneringssluiting zijn onder voorbehoud en kunnen onder invloed van weer en waterstanden nog wijzigen.

Bezoek de Maeslantkering

De functioneringssluiting is hét moment om onder gunstige condities te kijken hoe dit imposante Deltawerk sluit. De hele dag zijn er rondleidingen (tegen betaling en op reservering) en andere activiteiten op het terrein van het Keringhuis, ook speciaal voor kinderen. Deze worden georganiseerd vanuit het Keringhuis, dat naast de Maeslantkering ligt.

Het terrein bij het Keringhuis is zaterdag 16 september van 11.00 tot 18.00 uur open voor bezoek. Meer informatie is te vinden op de website van Het Keringhuis(externe link).

225 jaar Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat bestaat dit jaar 225 jaar. Al 225 jaar geeft Rijkswaterstaat Nederland vorm en beschermen we het land tegen hoog water. Dat kunnen we alleen maar blijven doen met de inzet en ideeën van toekomstige generaties.

Daarom organiseren we tegelijk met de functioneringssluiting een speciaal symposium voor studenten uit mbo, hbo en wo om te verkennen hoe Nederland ook in de toekomst veilig kan blijven voor overstromingen. Studenten kunnen zich aanmelden via het Aanmeldformulier Symposium Maeslantkering(externe link).

In verband met het symposium is het Keringhuis deze editie niet open voor het publiek. Bezoekers zijn wel de hele dag van harte welkom op het buitenterrein en tijdens de speciale rondleidingen.

Bescherming tegen hoogwater

Nederland is een waterland. Een groot deel van ons land ligt onder de zeespiegel en veel grote rivieren vinden er hun weg naar zee. Dit maakt Nederland kwetsbaar voor overstromingen. Daarbij stijgt de zeespiegel, daalt de bodem en krijgen we steeds vaker te maken met stormen, heftige regen en hoge rivierstanden. Bescherming tegen hoogwater is en blijft dus van levensbelang.

De 13 Deltawerken in Zuid Holland, Zeeland en Noord Brabant beschermen ons al bijna 70 jaar tegen hoog water. Het zijn unieke en complexe zeeweringen. De Maeslant- en Hartelkering vormen samen de Europoortkering; zij beschermen met de achterliggende dijken ongeveer 1,5 miljoen mensen in Rotterdam, Dordrecht en het omliggende gebied tegen stormvloeden van de Noordzee.

Vorig bericht Deli Home versterkt rol in opbergoplossingen met overname van Allure
Volgend artikel Gelijke kansen in het onderwijs voor 3000 leerlingen met sociale robots

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijZuidHolland