Woningmarkt

Nieuw woonplatform Rotterdam voor eerlijkere verhuur

Na inschrijving kunnen kandidaten anoniem reageren

Nieuw woonplatform Rotterdam verhuur

Rotterdam,
Een veel gestelde vraag: ”Hoe zorg je dat particuliere huurwoningen zo eerlijk mogelijk worden verhuurd?” Het nieuwe woonplatform ‘Eerlijk te Huur‘ kan daarbij helpen. Na inschrijving kunnen kandidaten anoniem reageren op een woning. Op 1 september start een proef in Rotterdam.

Woondiscriminatie is een groeiend probleem. In de Nederlandse wet staat dat verhuurders van woningen niet mogen selecteren op persoonskenmerken als herkomst, geslacht, nationaliteit of godsdienst. Maar uit onderzoek blijkt dat dit toch vaak gebeurt. Zo hebben kandidaat-huurders met een niet-Nederlands klinkende naam 23% minder kans om uitgenodigd te worden voor een bezichtiging.

Eerlijk te Huur

Het nieuwe woonplatform ‘Eerlijk te Huur’ moet helpen dit tegen te gaan. ”De kandidaat schrijft zich in via een soort beveiligde kluis, het Woonpaspoort”, vertelt Chanda de Korte, woordvoerder namens de gemeente. ”Daarin komen benodigde gegevens als je inkomen en de grootte en samenstelling van je huishouden. De ontwikkelaar kan hier meekijken of je geen valse informatie verstrekt. Daarna kun je helemaal anoniem reageren op een woning.”

Geen naam, maar code

”De aanbieder van een woning krijgt vervolgens geen namen te zien van kandidaten die interesse hebben getoond, alleen een code,” licht De Korte toe. ”Hij of zij nodigt van de lijst geïnteresseerden er een aantal uit voor een bezichtiging. Bijvoorbeeld de eerste vijf die gesorteerd zijn op de beste match. Dan zijn de namen pas zichtbaar. Als de aanbieder op dat moment alsnog besluit iemand niet uit te nodigen, dan geeft het systeem een seintje. Komt dit vaker voor dan kan de gemeente een onderzoek instellen en eventueel handhaven.”

Objectief en transparant

Het is zeker geen waterdicht systeem. Een verhuurder kan uiteindelijk na de bezichtigingen alsnog zelf kiezen aan wie hij of zij de woning verhuurt. ”Het is een instrument om de Wet Goed Verhuurderschap zo goed mogelijk uit te voeren,” legt De Korte uit. ”Veel verhuurders zeggen dat ze niet willen discrimineren maar dat dat soms onbewust toch gebeurt. Hopelijk helpt dit instrument om het verhuurproces zo objectief en transparant mogelijk te maken.”

60% Sociale huur

De pilot duurt 6 maanden en wordt gemeentebreed uitgevoerd. ”We kijken of er per wijk verschillen zijn. Er worden 200 woningen aangeboden door het Platform Particuliere Verhuurders Rotterdam (PPVR). Dat gaat zeker niet alleen om dure woningen; zo’n 60% van de woningen van het PPVR valt onder de sociale huur. Woningcorporaties zijn niet bij deze proef betrokken omdat zij via Woonnet Rijnmond al op een objectieve manier verhuren, namelijk op de duur van inschrijving.”

Meer plaatsen

Veel andere gemeenten en het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn erg benieuwd naar de bevindingen van Rotterdam in deze proef. Als het goed blijkt te werken is de kans groot dat deze methodiek op meer plaatsen wordt overgenomen.

Vorig bericht Duurzaamheidsfonds Gouda stap dichterbij
Volgend artikel Ondernemers welkom bij bijeenkomst Omgevingsvisie Gorinchem

Nu op WijZuidHolland