Nieuws

Knelpunten energienet in West-Nederland vooral in Boskoop en Hollands Kroon

Netbeheerder Liander investeert honderden miljoenen euro’s in de verzwaring van de energie-infrastructuur in West-Nederland.


Hollands Kroon/Boskoop
Beleidsadviseur Erwin Haveman van LTO Noord regio West juicht die inspanning toe, maar verwacht dat nog veel grotere bedragen nodig zijn. Volgens Haveman liggen de grootste knelpunten in Boskoop en Hollands Kroon

Er zijn volgens Haveman nog grote bedragen nodig om de energie-infrastructuur in West-Nederland op peil te brengen. “Niet alleen vanwege de bouw van transformatorstations om de energie te bundelen, maar ook omdat de bekabeling vaak niet volstaat om teruglevering van energie mogelijk te maken.”

Om dat aan te passen, is dus echt een dure aangelegenheid, stelt Haveman. “Vanwege de lengte, maar ook de complexiteit van de aanleg. Vaak is er ook te weinig grond voor de systemen en om nieuwe zwaardere kabels te trekken. Als dit op of over particuliere grond moet, vergt dat ook vaak een lange voorbereiding.”

Regio’s en gemeenten die er volgens Haveman in Zuid-Holland uitspringen zijn: “Boskoop, waar een nieuwe aansluiting op het hoogspanningsnet moet worden gerealiseerd. Dat kan 4 tot 5 jaar duren. En in de gemeente Nieuwkoop wordt eerst gekeken hoe vraag en levering van energie slimmer kunnen worden gecombineerd.”

In Noord-Holland liggen de grote knelpunten vooral in Hollands Kroon. “Daar zitten relatief grote opwekkers en verbruikers van energie. Er gaat veel tijd en geld zitten in het ophogen van de netcapaciteit, ook vanwege de uitgestrektheid van het gebied.”

Vorig bericht De liefde voor papieren folders
Volgend artikel Ouderwets maar onmisbaar

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijZuidHolland