Financieel

TBI: sterke financiële en maatschappelijke resultaten in 2023

TBI groeit sterk met focus op veiligheid en duurzaamheid.

Jaarverslag 2023 TBI: sterke financiële en maatschappelijke resultaten

Rotterdam,
TBI is al meer dan 40 jaar een belangrijke speler in de techniek, bouw & ontwikkeling en infra. Met 21 zelfstandige ondernemingen, 6.400 collega’s en een omzet van bijna € 2,6 miljard in 2023, is TBI de derde grootste bouwer van het land. Het jaarverslag over 2023 geeft zeer positieve cijfers: omzet, resultaat en operationele marge laten een substantiële stijging zien. Ook de investering in maatschappelijke doelen is gestegen tot bijna € 6 miljoen. Naast het waarborgen van continuïteit voor haar ondernemingen, streeft TBI namelijk ook actief het welzijn van de samenleving na. Dit gebeurt onder andere door te investeren in haar drie fondsen: het TBI Studiefonds, het TBI Praktijkfonds en de TBI Klimaattrein. 

Veiligheid en duurzaamheid

Bart van Breukelen, voorzitter van de Raad van Bestuur van TBI: “Binnen TBI is veilig werken altijd onze eerste prioriteit. Met de inzet van groot materieel en met uitdagingen onder lastige omstandigheden kan ons werk risicovol zijn. Daarom is onze eerste focus dat al onze mensen ’s avonds gezond weer thuiskomen. We zijn blij en trots dat TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep in 2023 is verkozen tot De Veiligste Bouwer van Nederland. Daarnaast hebben we in 2023 goede vorderingen gemaakt op het gebied van duurzaamheid – in onze bedrijfstak één van de grote uitdagingen. We hebben het afgelopen jaar ons ‘Groene Boekje’ geïmplementeerd, onze leidraad voor verduurzaming en circulariteit. Bovendien hebben we in de vorm van versnellingsgidsen concrete handvatten opgesteld om te versnellen op diverse duurzame thema’s.”

Jonge mensen motiveren

Een derde aandachtspunt waar bestuursvoorzitter Van Breukelen op wijst, is de krapte op de arbeidsmarkt: “Er stromen te weinig jonge mensen in ons vak binnen. De energietransitie, de netcongestie-problematiek en het woningtekort kunnen we niet voldoende aanpakken als we niet veel meer mensen daarvoor opleiden. Bij TBI willen we jonge mensen motiveren en inspireren om te kiezen voor bouw en techniek. Daarom hebben we eind 2022 het TBI Praktijkfonds opgericht. Met financiële en praktische
ondersteuning stimuleren we initiatieven die de instroom, doorstroom en het behoud van vakmensen bevorderen.”

Acquisitie

Een belangrijke ontwikkeling voor de marktpositie van TBI was in 2023 de acquisitie van het bedrijf Rutges Vernieuwt. Van Breukelen: “Omdat er steeds meer vraag is naar onderhoud en verduurzaming van de bestaande woningvoorraad waren we al langer op zoek naar een partij die ons op dat vlak kan versterken, in aanvulling op de activiteiten van onze bouwbedrijven. We mogen zeggen dat we met Rutges Vernieuwt een van de beste bedrijven in de sector hebben verworven.”

Innovatieve projecten

In het jaarverslag over 2023 beschrijft TBI een aantal projecten die direct bijdragen aan de maatschappelijke opgaven waar Nederland voor staat. Zo realiseerde TBI het project Xylino – een complex met 103 appartementen in Almere, dat volledig modulair en in hout gerealiseerd wordt – en het project SAWA, het eerste circulaire woongebouw in Rotterdam met 50
middenhuurwoningen, 20 vrijesectorwoningen en 39 koopwoningen. Extra bijzonder aan dit laatste project is het plaatsen van maar liefst 700 strekkende meter aan plantenbakken met 19 verschillende soorten planten in de gevels en op het dek van SAWA. Met deze leefplekken voor vogels, vlinders en bijen versterkt SAWA de biodiversiteit.

Het bestaande traditionele verpleeghuis met kleine kamertjes en gedeeld sanitair wordt omgebouwd tot een beschutte woonbuurt in een parkomgeving. De zelfstandige appartementen zijn zodanig ontworpen en geclusterd dat mensen met een intensieve zorgvraag zo veel mogelijk zelf de regie behouden.

Duurzame Scheepvaart en Slimme Brugrenovatie

De TBI-onderneming Eekels Technology zet vol in op Zero Emission Technology voor de scheepvaart. Daarvoor is een uniek, toekomstbestendig Modular Power Platform ontwikkeld, waarbij schepen elektrisch gaan varen. Voor het genereren van elektriciteit aan boord, kunnen verschillende schone bronnen en groene brandstoffen gekoppeld worden aan één systeem. De
eerste schepen met het Eekels Modular Power Platform zijn inmiddels in de vaart en de resultaten overtreffen álle voorspellingen en verwachtingen.

Mobilis en Croonwolter&dros hebben in 2023 in hechte samenwerking met een aantal gespecialiseerde partners de beweegbare delen van de Haringvlietbrug succesvol gerenoveerd. Bijzonder aan het project was de compacte werkwijze. Om de verkeershinder te beperken, moest alles binnen acht weken gedaan worden. Een grote prestatie van alle betrokkenen. Bovendien hebben tijdens dit intensieve traject geen ongevallen plaatsgevonden.

Vorig bericht 28 faillissementen in week 16 in Zuid-Holland
Volgend artikel Realisatie zonnepark in gemeente Zoetermeer

Nu op WijZuidHolland