Innovatie

Fujitsu en Technische Universiteit Delft richten quantumlab op

Industrie-academische samenwerkingslocatie bevordert de ontwikkeling van geavanceerde quantumcomputingtechnologieën

quantumlab
Delft,
Fujitsu en de Technische Universiteit Delft richten Fujitsu Advanced Computing Lab Delft, aan de Technische Universiteit Delft, op. De samenwerking is volledig gewijd aan de ontwikkeling van quantumcomputingtechnologieën en is onderdeel van het Fujitsu Small Research Lab-initiatief (1). Met dit initiatief doen Fujitsu-onderzoekers samen met toonaangevende wereldwijde universiteiten onderzoek met topwetenschappers in hun vakgebied, waaronder professoren en de volgende generatie vernieuwers.

Het Advanced Computing Lab wordt opgezet bij het toonaangevende quantumtechnologie-onderzoeksinstituut QuTech, een samenwerking tussen de Technische Universiteit Delft en de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO), en heeft als doel het versnellen van de R&D van diamant-spin-quantumcomputing, een technologie waar Fujitsu en QuTech sinds oktober 2020 al gezamenlijk onderzoek naar doen. De twee partners zullen de ontwikkeling van quantumtoepassingen bevorderen en streven naar het realiseren van innovatieve vloeistofsimulatietechnologieën die quantumcomputing toepassen op het gebied van computationele vloeistofdynamicaberekening, waar grootschalige en complexe berekeningen een voortdurende uitdaging vormen.

Innovatieve ontwikkeling

Vivek Mahajan, SEVP, CTO en CPO van Fujitsu Limited, vertelt over de samenwerking: “Het versterken van onze samenwerking met de Technische Universiteit Delft biedt de kans voor het ontsluiten van nieuwe mogelijkheden in quantum. Met de eersteklas technologieën van Fujitsu en getalenteerde onderzoekers van wereldwijde toonaangevende instellingen op dit gebied, kunnen we verder werken aan mogelijke doorbraken in de ontwikkeling van quantumhardware, terwijl we een nieuwe generatie vernieuwers verder helpen.”
Prof. Tim van der Hagen, Rector Magnificus/ voorzitter van het College van Bestuurvan de Technische Universiteit Delft, vult daar op aan: “Bij de Technische Universiteit Delft ontwikkelen en leveren we op technologie gebaseerde, innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen en verkennen we potentiële toepassingen van quantumcomputers in een breed scala van sectoren. TU Delft is de ideale plek voor industrie en wetenschap om samen te werken aan de bevordering van deze sleuteltechnologie. We zijn zeer trots dat Fujitsu, voortbouwend op hun al succesvolle samenwerking met QuTech, Nederland en Delft heeft gekozen voor het oprichten van hun Advanced Computing Lab.”

Strategische samenwerking

Dr. Shintaro Sato, Fellow SVP & Head of Quantum Laboratory bij Fujitsu Research, Fujitsu Limited, is ook trots op de ontwikkeling: “We werken al drie jaar nauw samen met de Technische Universiteit Delft aan de technologie van diamant spin qubits. Ik ben trots op wat we tot nu toe samen hebben bereikt, en ben ervan overtuigd dat dit nieuwe laboratorium de basis zal vormen voor een vruchtbare toekomstige samenwerking. We kijken uit naar het verder uitbreiden van deze samenwerking naar het gebied van quantumtoepassingen, en hopelijk het presenteren resultaten die de wereld verbazen.”

Kees Eijkel, Directeur Business Development van QuTech, vult aan: “Bij QuTech bouwen we schaalbare technologieën voor quantumcomputers en een quantum internet. We waarderen dan ook onze strategische samenwerking met Fujitsu in quantum computing. Het is een partnerschap dat is gebaseerd op onze complementaire sterke punten en een gedeelde visie op economische impact. We zijn erg trots dat Fujitsu Delft, met zijn uitzonderlijke concentratie van quantumtalent, heeft gekozen als locatie voor het Advanced Computing Lab. We kijken uit naar de mogelijkheid om onze al diepe en significante samenwerking uit te breiden naar aanvullende kansen die Delft biedt.”

Diamant-spin quantumtechnologie

Als onderdeel van het versterken van de samenwerking met toonaangevende onderzoeksinstellingen via wereldwijde open innovatie, voert Fujitsu basisonderzoek en ontwikkeling uit naar quantumcomputers met behulp van op diamant gebaseerde spin qubits in samenwerking met de Technische Universiteit Delft.
Tot op heden hebben de twee partners R&D uitgevoerd naar quantumcomputers met diamant-spin qubits, met als doel het creëren van een blauwdruk voor toekomstige modulaire quantumcomputers die kunnen opschalen naar meer dan 1.000 qubits. Om praktische quantumcomputing werkelijkheid te maken, voeren Fujitsu en de Technische Universiteit Delft onderzoek uit naar bijbehorende technologielagen, van het apparaat niveau tot controlesystemen, architectuur en algoritmen. Als gevolg daarvan realiseerden de twee partners de eerste fouttolerante werking van spin qubits in een diamantkwantumprocessor (3) met behulp van de methode van het diamant NV-centrum (4).

Fujitsu en de Technische Universiteit Delft werken verder aan het verbeteren van de prestaties van qubits door het vormen van SnV-centra (5), die steeds meer aandacht krijgen als high-performance diamanten spins, in optische golfgeleiders en door optische koppeling te bevestigen met behulp van respons op het niveau van enkelvoudige fotonen als de eerste demonstratie (arXiv: 2311.12927).

De twee partners richtten het Fujitsu Advanced Computing Lab Delft op, voor het verder versterken van hun samenwerkings- en onderzoeksraamwerk, voor het verbeteren van de ontwikkeling van geavanceerde computertechnologieën op basis van quantumtechnologieën. In de toekomst willen Fujitsu en de Technische Universiteit Delft de nieuwe locatie positioneren als een toonaangevend industrie-academisch onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Japan en Nederland, en zich richten op het bevorderen van verdere samenwerking, inclusief de ontwikkeling van talent dat focust op het vinden van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken met behulp van geavanceerde computertechnologieën.

Vorig bericht Mourik benoemt nieuwe Directeur Veiligheid
Volgend artikel N14: Vliettunnel richting Den Haag dicht; 4 - 24 februari 2024

Nu op WijZuidHolland