Warmtepompen

Aardgasvrije bedrijventerreinen kunnen ook zonder warmtepompen

TNO ziet veel kansen voor energiebesparing op bedrijventerreinen. Vooral het aardgasverbruik kan nog flink omlaag

warmtepompen
TNO ziet veel kansen voor energiebesparing op bedrijventerreinen. Vooral het aardgasverbruik kan nog flink omlaag. Vanwege drukte op het stroomnet is het vaak niet verstandig om dit met warmtepompen op te lossen. Gelukkig zijn er alternatieven zoals warmtenetten. Samenwerken is hierbij van groot belang.  

Stroomnet op bedrijventerreinen overvol

Op steeds meer bedrijventerreinen kunnen bedrijven niet meer uitbreiden, omdat het stroomnet vol is. Ook de overstap naar elektrisch vervoer legt extra druk op het stroomnet op bedrijventerreinen. Het plaatsen van warmtepompen is dan niet altijd meer mogelijk. Door nu massaal warmtepompen te plaatsen, wordt het probleem alleen maar groter.

Aardgasvrije bedrijventerreinen met warmtenet

Zeker op kleine bedrijventerreinen wordt aardgas vooral gebruikt voor het verwarmen van het gebouw. Een warmtenet is daarvoor een goede oplossing die nauwelijks extra stroom vraagt. In de buurt van bedrijventerreinen zijn vaak duurzame warmtebronnen aanwezig, zoals restwarmte van de waterzuivering, restwarmte uit de industrie of warmte uit de bodem.

Samenwerken is de basis

Niet op alle bedrijventerreinen is een geschikte warmtebron in de omgeving aanwezig. Warmtepompen zijn dan mogelijk als bedrijven samen afspraken maken over het zelf opwekken van stroom en het delen en opslaan van die stroom. De bedrijven vormen dan samen een ‘energiehub’.
Of bedrijventerreinen kiezen voor een warmtenet of een energiehub, de basis is altijd samenwerking. Alleen door samen te werken, kunnen bedrijventerreinen uiteindelijk aardgasvrij worden.
Meer informatie over het verduurzamen van bestaande bedrijventerreinen vind je in de Stimular-wegwijzer Duurzaam bedrijventerrein. Deze wegwijzer bevat een praktisch stappenplan om tot een duurzaam bedrijventerrein te komen en voorbeelden van collectieve maatregelen, o.a. energiehubs en gezamenlijk bedrijfsafvalinzameling. Kijk op https://www.stimular.nl/doe-het-zelf/duurzaam-bedrijventerrein/.

Dit is een expertquote vanStefan Romijn, TNO.

Vorig bericht Pitch Parade: kansen voor jongeren om hun ideeën te realiseren
Volgend artikel Multicopy is terug in Alphen aan den Rijn

Nu op WijZuidHolland