Duurzaam

Voorlopers in duurzaam ondernemen voor eerst in beeld in SD400

Zakelijke beslissers kennen moeilijkheden op weg naar duurzame bedrijfsoperatie

Voorlopers in duurzaam ondernemen voor eerst in beeld in SD400

Foto: MT/Sprout

Amsterdam,
Bij iedere organisatie staat duurzaam ondernemen op de agenda. Daarbij is het ene bedrijf veel verder dan het andere. Dat blijkt uit het eerste onderzoek van MT/Sprout naar de waardering van zakelijke beslissers over de bijdrage van organisaties aan mens, milieu en goed bestuur. Waar de publieke opinie kritisch is op de snelheid van verduurzamen, zijn zakelijke beslissers positiever omdat ze ervaren hoe flink de opgave is op weg naar een duurzame bedrijfsoperatie. Zo leert het Sustainable Development 400 onderzoek dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) in opdracht van businessplatform MT/Sprout heeft uitgevoerd onder ruim 1.500 zakelijke beslissers in Nederland.

ESG-Onderzoek Primeur

Het is de eerste keer dat MT/Sprout onderzoek doet naar de waardering op het vlak van de zogeheten ESG-(Environmental, Social & Governance) aspecten plus de impact die organisaties maken op de samenleving. De SD400 presenteert zowel voorlopers op het gebied van duurzaam ondernemen als de dienstverleners die andere organisaties faciliteren bij hun transitie.

‘Onderzoek draagt bij aan vraagstukken’

“Hoge energieprijzen, gebrek aan grondstoffen en krapte op de arbeidsmarkt maken het er voor de meeste bedrijven niet makkelijker op om duurzaamheid hoog op de agenda te houden. Dat pleit ook voor dit onderzoek. Ondanks dat ik me bewust ben van de grote uitdagingen waar bedrijven voor staan, draagt dit onderzoek bij aan het prioriteren van vraagstukken op het vlak van klimaat en milieu, sociaal beleid zoals inclusie, diversiteit en gendergelijkheid en verantwoord bestuur”, vertelt Henk Volberda, UvA-professor van het Amsterdam Centre for Business Innovation en tevens SD400 onderzoeksleider.

Voorlopers in duurzaam ondernemen in tien categorieën

Hoofdcategorie Winnaar
Financiële dienstverlening Triodos Bank
Handel & Industrie Dopper
HR advies & diensten De Arbodienst
ICT dienstverlening SAP
Media, entertainment & leisure ANWB
Mobiliteit Swapfiets
Overheid, nutsbedrijven, onderwijs & zorg Gemeente ’s Hertogenbosch
Primaire sector Koppert Biological Systems
Professionele & facilitaire dienstverleners PHI Factory
Technische dienstverlening & realisatie Saint-Gobain

Navigeren door duurzaamheid

Voor elk van de drie ESG-domeinen afzonderlijk hebben 1.553 zakelijke beslissers hun waardering uitgesproken. Verder konden de onderzoeksrespondenten aangeven hoe groot de impact is die geselecteerde organisaties maken op weg naar een duurzame economie. Dat hangt uiteraard af van het type bedrijfsactiviteiten en grootte van de organisatie. Zo gaven de deelnemende zakelijke beslissers totaal 3.145 beoordelingen. Dat leidde tot 45 ranglijsten van verschillende sectoren. Deze marktsegmenten zijn opgenomen in tien hoofdcategorieën die hiervoor genoemd zijn. Sommige sectoren bestaan uit organisaties die zelf duurzaam ondernemen. Andere sectoren weer uit bedrijven die dat faciliteren. Het komt ook voor dat beide type organisaties onderdeel zijn van dezelfde categorie.

Zoektocht naar nieuwe logica

Volgens hoofdredacteur van MT/Sprout Donovan van Heuven is verduurzaming een zoektocht naar nieuwe logica. “Ons SD400 onderzoek leert dat ieder bedrijf dat midden in die transitie zit zowel urgentiDonovan van Heuven,Henk Volberdae als tijd vraagt.”

Vorig bericht Zuid-Holland levert drie finalisten voor TopCoach 2023
Volgend artikel A20: nachtafsluiting tussen Maasdijk en Vlaardingen-West

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijZuidHolland