Recycling

Uitbreiding Stimuleringsregeling voor inleveren oude elektrische apparaten

Stimuleringsregeling bevordert gescheiden inzameling tot 2025

Uitbreiding Stimuleringsregeling

De Stimuleringsregeling wordt uitgebreid. Vanaf nu geldt een tarief van €150,- per ton voor gescheiden ingezamelde inbouw airco’s en warmtepompen die via de regeling worden aangeboden aan CENELEC-gecertificeerde verwerkers. Deze apparatuur zit vaak in ‘lekstromen’. Door gescheiden inzameling en aflevering aan CENELEC-gecertificeerde verwerkers financieel te stimuleren, wordt gehoopt deze stromen te dichten en zo meer inzameling te realiseren. De looptijd is vooralsnog tot 31 december 2025. 

Vergoeding

Deelnemers aan de Stimuleringsregeling worden gestimuleerd om elektrische apparaten apart te houden, niet (verder) te beschadigen en gescheiden aan te bieden aan een CENELEC-gecertificeerde verwerker. Stichting OPEN keert daarvoor een vergoeding uit bovenop de materiaalwaarde die zij zelf onderhandelen voor grote, kleine en ICT-apparaten. Voor apparaten waar normaliter voor betaald moet worden om deze gecertificeerd te verwerken, biedt Stichting OPEN een gratis ophaalservice. Deelnemers van de Stimuleringsregeling kunnen officieel Wecycle-inleverpunt voor bedrijven worden.

Twee verwerkers

Afgedankte airco’s kunnen vrijkomen bij de plaatsing van nieuwe airco’s, waarbij de oude installatie wordt gedemonteerd, of bij sloop- en demontagewerkzaamheden. Soms wordt het koudemiddel al afgetapt door het STEK-gecertificeerde installatiebedrijf. Ook een afgetapte airco beschikt nog over restanten koelvloeistoffen en isolatiematerialen. In Nederland kunnen deze apparaten op twee locaties gecertificeerd worden verwerkt, namelijk Coolrec Dordrecht en binnenkort bij HKS Zwartsluis (het certificeringstraject loopt).

Voorkomen van vermenging

De gescheiden inzameling wordt apart gerapporteerd, waardoor de voortgang goed kan worden gemonitord en geëvalueerd. Het tarief geldt niet voor losse, mobiele airco’s.

Ingangsdatum en looptijd

Vanaf vandaag is het mogelijk om aanspraak te maken op het gedifferentieerde tarief, door inbouw airco’s en warmtepompen gescheiden in te zamelen en aan te bieden aan een gecertificeerde verwerker. De looptijd is vooralsnog tot 31 december 2025.

Stimuleringsvergoeding

De Stimuleringsvergoeding geldt voor apparaten die na verwerking doorgaans een positieve materiaalwaarde vertegenwoordigen. Die kunnen metaalrecyclers zelf onderhandelen met gecertificeerde verwerkers. Daar bovenop ontvangen zij van Stichting OPEN de Stimuleringsvergoeding. Deze is:

  • €125 bovenop de materiaalwaarde voor grote, kleine en ICT apparaten
  • €150 bovenop de materiaalwaarde voor armaturen
  • €150 bovenop de materiaalwaarde voor inbouw airco’s en warmtepompen
  • €200 bovenop de materiaalwaarde voor Cv-ketels en boilers

Meer weten

Meer informatie is te vinden op de website van Stichting OPEN. Meer weten over het succes van de regeling? Lees dan dit artikel over de Stimuleringsregeling.

Vorig bericht Genomineerden voor Beleving Awards 2024 van Integron
Volgend artikel 17 faillissementen in Zuid-Holland

Nu op WijZuidHolland