transport

Toekomst van ‘groen’ transport in supply chain

Drie trends binnen duurzaam transport

De toekomst van 'groen' transport in de supply chain

Hoe fijn zou het zijn als de natuur behouden kan worden bij elke levering? Je kunt als bedrijf je CO2-voetafdruk verminderen door te investeren in ‘groen’ transport. Als gevolg van de groeiende bezorgdheid over klimaatverandering en de behoefte aan groenere oplossingen, is ‘groen’ transport, ook duurzaam transport genoemd, steeds prominenter geworden. En dat is een goede ontwikkeling, want volgens schattingen van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is transport over land goed voor ongeveer 17% van de wereldwijde CO2-uitstoot1. In dit artikel worden drie trends besproken waarmee jouw bedrijf de reis naar duurzaam transport kan verbeteren en versnellen.  

Trend 1: Investeer in groene mobiliteit

Een van de belangrijkste aspecten van duurzaam transport is de verschuiving naar duurzame voertuigen. Elektrische voertuigen (EV’s) en waterstofvoertuigen hebben de potentie om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Door de verbetering van batterijtechnologie en de uitbreiding van het oplaadnetwerk worden EV’s steeds praktischer en kostenefficiënter. Ook neemt het aantal locaties waar waterstof getankt kan worden de komende jaren sterk toe. En leveringen met drones, die niet vervuilen, worden meer gebruikt. Deze keuzes zijn goed voor het milieu en zorgen voor makkelijk en duurzaam vervoer.

Trend 2: Toename van groene last mile-leveringen

Met de groeiende e-commerce is er een toenemende vraag naar snelle en efficiënte leveringen in dorpen en steden. Dit heeft geleid tot meer verkeer, wat de milieu-impact verhoogd. Deze impact kan worden verkleind door bijvoorbeeld gebruik te maken van elektrische fietsen, cargofietsen of kleine elektrische voertuigen voor het leveren van pakketten in stadscentra. Deze groene last mile-leveringen verminderden niet alleen het verkeer maar ook de CO2-uitstoot van de leveringen.

Trend 3: De rol van technologie en data

Technologie speelt een cruciale rol bij het vormgeven van de toekomst van groen transport in de supply chain. Het gebruik van kunstmatige intelligentie en IoT (Internet of Things) kan de efficiëntie in de supply chain verbeteren en milieuprestaties optimaliseren. Het gebruik van slimme routeplanningssystemen helpt bijvoorbeeld bij het verminderen van onnodige kilometers en sensoren en real-time monitoring dragen bij aan een beter beheer van energieverbruik en onderhoud van voertuigen. Zo ontvangt iedereen hun pakketje op de meest efficiënte en duurzame manier.

“Ook bij Manutan zien we dat duurzaamheid een steeds grotere rol speelt in het dagelijks leven van mensen. Uit recent onderzoek dat wij hebben uitgevoerd blijkt namelijk dat 2 op de 5 consumenten meer tevreden zou zijn over het bedrijf als ze meer duurzame en verantwoorde bezorgmethoden kunnen kiezen. Zo hebben wij in het Belgische Gent een pilot gedraaid voor groene last mile-leveringen en dat verminderde de CO2-uitstoot met wel 30.6 kg per pakket. Dat staat gelijk aan het besparen van 1.22 bomen! Kortom, de toekomst van transport in de supply chain wordt steeds groener, en dat is voor zowel de aarde als de klanttevredenheid hard nodig,” aldus Erik Koenraads, Deputy Managing Director – Finance – Legal.

Vorig bericht Haags Vadercentrum Adam winnaar Appeltje van Oranje 2023
Volgend artikel NetVerder tekent contract met Visser & Smit Hanab voor ontwikkeling van Warmtenet Delft

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijZuidHolland