Award

Rotterdammer wint landelijke titel ‘TopCoach van het Jaar 2023’

Sanjay Bhoendie uit Rotterdam beste praktijkbegeleider in de categorie groot bedrijf

Rotterdammer wint landelijke titel ‘TopCoach van het Jaar 2023’

Foto: TopCoach 2023

“Zijn bijdrage aan het versterken van de band tussen theorie en praktijk maken hem niet alleen uniek als praktijkbegeleider, maar ook een bouwsteen voor het succes van zijn werkgever”, zo oordeelt de vakjury van de ‘TopCoach van het Jaarverkiezing’ over Sanjay Bhoendie. Uit vijf finalisten is de TopCoach uit Rotterdam dinsdag, tijdens een feestelijke uitreiking in de Utrechtse Jaarbeurs, gekozen tot ‘TopCoach van het Jaar 2023’ in de categorie groot bedrijf. De praktijkbegeleider is genomineerd door leerlingen techniek die hij begeleidt op weg naar een loopbaan in de technische installatiebranche.

Bhoendie mag de titel ‘TopCoach van het Jaar’ voor de tweede maal op zijn naam zetten. In 2019 viel hem die eer ook al te beurt. Toch is de Rotterdammer niet dezelfde TopCoach als vier jaar geleden, vindt de jury. Ook hij blijft zich, net als zijn leerlingen, ontwikkelen. Bhoendie is, binnen installatiebedrijf Lomans, inmiddels de dagelijkse aanjager van de interne opleidingsschool, de Lomans Academy.

Unieke connectie

Daarnaast is hij ook nog steeds praktijkinstructeur. En ook daarin heeft hij een tandje bijgezet. Ooit begeleidde hij vier tot vijf leerlingen, nu is dat aantal daar een veelvoud daarvan. Hoewel Bhoendie nog steeds als monteur werkt, is het zwaartepunt van zijn werk wel verschoven naar het, in de Lomans Academy, begeleiden en inspireren van jonge, technische vakmensen in de installatiebranche.

Maatwerk, persoonlijke reflectie en werkplezier zijn de meest kenmerkende pijlers van zijn praktijkbegeleiding, zegt de jury over de Rotterdammer. “Met ongekende passie en liefde voor zijn werk, creëert Sanjay een unieke connectie met zijn leerlingen.”

Kracht van aandacht

De jury heeft veel aandacht voor de persoonlijke aspecten van praktijkbegeleiding in technische installatietechniek. Dat blijkt onder meer uit het thema van de verkiezing van dit jaar: ‘Kracht van aandacht’. Daarmee wil organisator Wij Techniek het belang onderstrepen van een optimale leeromgeving, maar ook het aanleren van sociale vaardigheden die van leerlingen betere professionals maken.

De leerlingen die de TopCoaches begeleiden zijn soms hbo’ers en zij-instromers, maar vaker mbo’ers. Zij volgen een mbo-techniekopleiding in de installatiebranche en doen dat overwegend in een zogenaamde beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Ze hebben dan een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf. Op de werkvloer worden ze begeleid door een praktijkopleider in het bedrijf zelf of vanuit een opleidingsbedrijf. Naast het werk in de praktijk volgen de leerlingen theoretisch onderwijs, meestal in de vorm van lessen op een school en soms via afstandsleren.

Kwalitatief hoogstaand

De ‘TopCoach van het Jaarverkiezingen’ worden sinds 2016 georganiseerd door Wij Techniek, het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche. De sector zit te springen om nieuwe vakmensen. “Om jonge mensen voor het vak te interesseren en te behouden, moeten de opleidingstrajecten aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand zijn”, zegt Wij Techniek-directeur Sven Asijee daarover. “Goede praktijkcoaches zijn daarom cruciaal.”

Dit jaar zijn de finalisten beoordeeld door een vakjury bestaande uit: Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, Claudia Reiner, duo-voorzitter SSB, Jos Toebes, directeur College voor Technologie, ROC van Twente en bestuursvoorzitter TechWise Twente, Peter Reniers, FNV Bestuurder, onderhandelaar Metaal & Techniek Vakraad en Martin Kant van Hoppenbrouwers Techniek, winnaar verkiezing overkoepelend Praktijkbegeleider van het Jaar (vanuit SBB).

Vorig bericht A29: Heinenoordtunnel dicht voor spoedreparatie; december 2023
Volgend artikel UNIIQ investeert € 2,5 miljoen

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijZuidHolland