Overheid

Rijnland voert verplichte klimaatbestendige regels in

Rijnland wil klimaatbestendig worden en gebied slim inrichten

Rijnland voert verplichte klimaatbestendige regels in

Foto: Hoogheemraadschap van Rijnland

De komende jaren worden er in Rijnlands gebied naar verwachting 100.000 woningen gebouwd. Ondertussen verandert het klimaat. De zeespiegel stijgt, het wordt warmer en er komen meer droge maar ook meer natte periodes. Om ook in de toekomst nog goed en veilig te kunnen wonen, werken en genieten, wil Rijnland zich voorbereiden en het gebied slim inrichten. Rijnland zet een belangrijke stap in die richting door als een van de eerste waterschappen verplichte klimaatbestendige regels in te voeren voor nieuwe grote gebiedsontwikkelingen.

‘Belangrijke stap voor de toekomst’

Hoogheemraad Marco Kastelein: “Doordat de regels verplicht worden, zorgen we ervoor dat voldoende schoon water en een gezonde bodem sturend worden in de ontwikkeling van grote gebiedsplannen. We lopen hiermee vooruit op landelijke regels waar aan gewerkt wordt. We zetten hiermee een belangrijke stap voor de toekomst van inwoners en ondernemers in Rijnland.”

Slimme inrichting

Klimaatverandering zorgt ervoor dat er op een andere manier met water moet worden omgegaan. Het Rijnlands gebied moet grote hoeveelheden water beter aankunnen, maar ook bestand zijn tegen periodes van droogte en dus klimaatbestendig worden. Om dat te bereiken moet het gebied slim ingericht worden. Aan de hand van regionale klimaatvisies werkt Rijnland daar al hard aan samen met provincies en gemeenten. Het aanpassen van de manier waarop gebouwd wordt, is daarbij van groot belang. Daarom voert Rijnland verplichte klimaatbestendige regels in voor nieuwe grote gebiedsontwikkelingen.

Grootschalige gebiedsontwikkeling

De verplichte regels zijn van toepassing op nieuwe grote gebiedsontwikkelingen (>5.000 m2) en zijn gericht op specifieke doelen. Zoals het voorkomen van overlast door extreme neerslag en langdurige droogte, het zoveel mogelijk vasthouden van neerslag voor nuttig gebruik en het scheppen van een gezonde leefomgeving. Zo moeten nieuwe grote gebiedsontwikkelingen straks voldoen aan de 90 millimeterregel, waarvoor aangetoond moet worden dat een gebied extreme neerslag van 90 millimeter in 24 uur aankan. Bijvoorbeeld door water op te vangen in de bodem, sloten, open water en andere vormen van wateropslag.

Regels opgenomen in Waterschapsverordening

De klimaatbestendige regels staan in het ontwerp van de nieuwe Waterschapsverordening. Deze verordening vervangt op termijn de huidige Keur en Uitvoeringsregels, waarin alle regels staan over wat je als inwoner of bedrijf wel of niet kan doen bij water, dijken en gemalen. Het ontwerp van de Waterschapsverordening is op woensdag 1 februari door de Verenigde Vergadering van Rijnland goedgekeurd. Hierdoor kan Rijnland nu de laatste stappen zetten voordat de regels in gebruik genomen worden. De Waterschapsverordening wordt op 8 februari gepubliceerd in het Waterschapsblad. Van 9 februari tot 23 maart kunnen inwoners en bedrijven van Rijnland nog meedenken en reageren op de verordening.

Vorig bericht Holistische aanpak om cybergereedheid te verbeteren
Volgend artikel Interstellar benoemt Niels Batstra tot CFO

Nu op WijZuidHolland