Circulaire economie

Oproep voor reparatieplicht bij ondernemers

Hergebruik is oplossing en extra stap richting circulair ondernemen

Oproep voor reparatieplicht bij ondernemers

Ondernemers vinden de weg naar het circulair ondernemersloket. Zo vraagt Inexeon aandacht voor het verlengen van de levensduur van printplaten. Ze worden nu weggegooid omdat de software is veranderd. Een reparatieplicht voor de producent van printplaten helpt.

Recht om te repareren

De firma Inexeon is een revisiebedrijf in de installatiewereld. Zij reviseren (controleren en eventueel herstellen) serviceonderdelen voor gebouwgebonden klimaatinstallaties. Veel printplaten zijn namelijk 100% gelijk en verschillen alleen in software. En daar zit het probleem. Want goede printplaten worden weggegooid, omdat Inexeon geen software update kan en mag uitvoeren.

Noodkreet

Koen Veldman van Inexeon heeft de laatste tijd meer contact met de producenten van printplaten. Inexeon benadert ze,  maar contact leggen duurt lang. Gelukkig zijn er ook goede voorbeelden: tekorten aan nieuwe onderdelen worden opgelost door gereviseerde printplaten en andere onderdelen met garantie. Een reparatieplicht helpt om verspilling te voorkomen.

Verspilling

“We houden 1 pallet met verouderde printplaten. Die werken nog maar de software is verouderd. Maar we gooien ook noodgedwongen pallets vol printplaten weg. Terwijl die platen gewoon met een software-update weer te gebruiken zijn. En dat in tijden van schaarse grondstoffen”, aldus Koen Veldman van Inexeon BV.

Voorbeeld delen met Den Haag

Dit zijn praktische belemmeringen, die provincie Gelderland in Den Haag onder de aandacht wil brengen. “Dit soort signalen en oplossingen voor circulair ondernemen lijken klein hier. Maar dat is het niet. Het zijn belangrijke stappen op weg naar meer hergebruik. Daarom nodigen we de staatssecretaris uit voor een bezoek langs prachtige voorbeelden van Gelderse ondernemers, die het verschil maken. En dus nodigen we haar ook uit bij Inexeon zodat ze ziet wat er verspild wordt”, aldus Gelders gedeputeerde Helga Witjes.

Ondersteuning voor circulaire ondernemers Oost-Nederland

Er komt veel kijken bij circulair ondernemen: waar begin je als ondernemer? Hoe neem je de volgende stap? Hoe zit het met wet-en regelgeving? En hoe kom je aan financiering of de juiste producenten of grondstoffen? Om circulaire ondernemers hierbij te helpen, is er het Circulaire ondernemersloket Oost-Nederland. Bij dit digitale loket kunnen ondernemers hun vraag indienen en belemmeringen aangeven. Ondernemers krijgen advies en inzicht in de belemmeringen worden gedeeld en besproken. Met als uiteindelijk doel om de circulaire economie te versnellen.

Vorig bericht Persbriefing bezoek EP-landbouwcommissie in Den Haag
Volgend artikel Project emissievrije vaart met Condor H2 gestart

Nu op WijZuidHolland