Juridisch

Nieuwe EU-wet bevordert duurzaam bedrijfsleven

Wettelijke minimumstandaard voor maatschappelijk verantwoord ondernemen

Nieuwe EU-wet bevordert duurzaam bedrijfsleven.

MVO Nederland verwelkomt het akkoord over de Europese wetgeving voor een zorgplicht voor bedrijven. Daarmee wordt eindelijk een wettelijke minimumstandaard gesteld voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bedrijven kunnen niet langer wegkijken van wat verderop in hun toeleveringsketen gebeurt. Dat heeft impact op de manier waarop wereldwijd handel wordt gedreven en creëert een gelijk speelveld voor bedrijven die risico’s als kinderarbeid en milieuvervuiling in hun keten nu al tegengaan.

Impact op Grote en Kleine Bedrijven

De wetgeving zal niet alleen effect hebben op grote bedrijven met meer dan 500 medewerkers of 250 in bepaalde sectoren, die als eerste aan de wet moeten voldoen, maar indirect ook op kleinere bedrijven die producten en diensten leveren aan deze bedrijven. Daarom moet de Nederlandse overheid snel aan de slag met implementatiewetgeving en gerichte ondersteuning aan het bedrijfsleven – niet in de laatste plaats aan het mkb.

Teleurstellend is dat financiële instellingen deels buiten de reikwijdte van de wet vallen, als het gaat om hun ‘due diligence’ verantwoordelijkheid voor de bedrijven die zij financieren. We roepen de Nederlandse overheid op om druk te blijven uitoefenen om financiële instellingen volledig deel van de wetgeving te maken. Niet alleen omdat het effect van de wet dan veel groter is, maar ook omdat Nederlandse banken en verzekeraars dit zelf graag willen.
Blijf op de hoogte binnen deze rubriek.

Dit is een expertquote van Wouter Scheepens, Interim directeur-bestuurder, MVO Nederland.

Vorig bericht N59 gaat begin 2024 2 weekenden dicht om berm te verbeteren
Volgend artikel Covebo traint specialisten voor windmolenfunderingsfabriek

Nu op WijZuidHolland