Energie

Nederlandse woningeigenaren steunen ‘warmtepompplan’ De Jonge niet

46 procent kan aanschaf en installatie (hybride) warmtepomp niet betalen

Nederlandse woningeigenaren steunen 'warmtepompplan' De Jonge niet

Alblasserdam,
Slechts 28 procent van de Nederlanders steunt het plan van Hugo de Jonge waarbij huiseigenaren verplicht zijn om vanaf 2026 bij vervanging van hun cv-installatie minstens een hybride warmtepomp te laten installeren. Dit blijkt uit onderzoek van Kadasterdata.nl onder 1.069 Nederlandse huiseigenaren. Geld speelt hierbij een rol. Zo heeft bijna de helft van de respondenten onvoldoende financiële middelen voor een hybride warmtepomp en de installatie daarvan.

Mocht het plan van de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening doorgaan, dan vervangt 45 procent van de Nederlandse huiseigenaren nog vóór 2026 zijn huidige cv-ketel. Dit doen zij mogelijk om de verplichte aanschaf van een (dure) warmtepomp zo lang mogelijk uit te stellen. “Met het oog op zowel de klimaat- als de gascrisis ben ik groot voorstander van verduurzaming”, zegt Peter Abrahamse van Kadasterdata.nl. “Het plan van de minister vind ik dan ook nobel, maar tegelijkertijd erg ambitieus. Zeker nu blijkt dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse woningeigenaren geen hybride warmtepomp denkt te kunnen betalen. Daarbij is ook de vraag of een warmtepomp in alle gevallen de beste oplossing is.”

Ongeschikte woning

Geld is niet het enige issue. Zo denkt maar liefst 84 procent van de Nederlandse woningeigenaren dat het plan van De Jonge überhaupt niet haalbaar is. Dit komt onder meer omdat bijna de helft van de respondenten hun woning ongeschikt acht voor een hybride warmtepomp. Logischerwijs geldt dit meer voor appartementen en bovenwoningen (zeventig procent) dan woningen op de begane grond (39 procent). Abrahamse: “Het kunnen toepassen van een warmtepomp vereist een goed geïsoleerde woning en radiatoren die geschikt zijn voor lage temperatuurverwarming. Dat is bij veel woningen nog niet geregeld. Verder hebben vooral appartementen en bovenwoningen vaak geen ruimte voor een binnen- en buitenunit. Mogelijk dat voor deze situaties een airco, die ook kan verwarmen, wél gesubsidieerd moet worden en een appartement zo minder gasafhankelijk kan maken.”

Zeer hoge verduurzamingsbereidheid

De beperkte steun voor het ‘warmtepompplan’ ligt niet aan de verduurzamingsbereidheid van Nederlandse woningeigenaren. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 94 procent van de respondenten waar mogelijk zijn of haar woning wil verduurzamen. Abrahamse: “Als ik om me heen kijk. Dan zie ik veel mensen die op hun eigen manier een positieve bijdrage willen leveren aan het klimaat. De bereidheid is er dus zeker, al is ‘de eigen manier’ voor ons Nederlanders vaak ook belangrijk. Het lijkt mij daarom verstandig als huiseigenaren meer handvatten krijgen om te verduurzamen, en vervolgens zelf bepalen wat hun het beste past. Zo is iedereen blij en wordt Nederland weer een stukje duurzamer.”

Vorig bericht Windenergie start-up Kitepower haalt €850K op met crowdfunding
Volgend artikel THE SWEX officieel gelanceerd

Nu op WijZuidHolland