Energietransitie

Heijmans en Hubbel verminderen uitstoot met emissieloos transport in Den Haag

Vanuit de stadshub van Hubbel aan de Zinkwerf in Den Haag levert Hubbel materialen

Bouwbedrijf Heijmans start emissieloos materiaaltransport in Den Haag. Samen met transportpartner Hubbel Stadslogistiek voert Heijmans de opslag en het transport uit voor het gebouwbeheer en renovatieprojecten van de gemeente Den Haag. Vanuit de stadshub van Hubbel aan de Zinkwerf in Den Haag levert Hubbel de materialen die op dat moment nodig zijn met emissieloos transport bij de locaties. De rest verblijft in de stadshub waar nog groei-mogelijkheden zijn voor meerdere partners die Duurzame Service Logistiek in willen zetten.

Slim combineren

Heijmans bundelt met Duurzame Service Logistiek het transport van verschillende toeleveranciers op de logistieke hub van Hubbel buiten de stadsring. Toeleveranciers leveren hun bouwmaterialen daar gezamenlijk af, waarna de leveringen zo efficiënt mogelijk worden gecombineerd. Elektrisch vervoer levert vervolgens de materialen naar de adressen binnen de stad. Afval en alles wat herbruikbaar is, komt met het vervoer mee terug naar de hub. Heijmans combineert op deze manier landelijk inmiddels tussen de drie- en vierhonderd inkooporders per week tot zo’n dertig tot vijftig emissieloze transporten – een vermindering van meer dan 85 procent. Naast Den Haag is inmiddels ook in Rotterdam, Amsterdam, Leiden en Leeuwarden de dienst van start gegaan en zijn de voorbereidingen in Utrecht en Amersfoort gereed.

“We zijn trots op deze duurzame samenwerking,” zegt Koen Idzenga, uitvoeringsbaas bij Hubbel. “De uitstoot en de verkeerslast die transport met zich meebrengt in steden is een maatschappelijk probleem. Wij werken sinds 2020 dagelijks aan het verkleinen van dit probleem. In de samenwerking met Heijmans kunnen we ook op het gebied van service logistiek een verschil maken. Met Duurzame Service Logistiek zorgen we samen voor 100% emissieloos transport voor gebouwbeheer en 80% minder ritten in de binnenstad, waarmee we gezamenlijk bijdragen aan het verbeteren van de leefbaarheid in de stad en een duurzame toekomst.”

Zero-emissie zones

Met deze duurzame transportdienst speelt Heijmans in op de komst van zero-emissie zones, die in 2025 in 30 steden, waaronder Den Haag van kracht gaan. Vanaf dan mogen vervuilende bedrijfsauto’s niet meer de binnenstad in. Bijna 30% van de uitstoot in steden wordt veroorzaakt door (vaak halfvolle) bestelbusjes of vrachtwagens. Daarom heeft Heijmans Duurzame Service Logistiek ontwikkeld: een efficiënt en duurzaam logistiek systeem voor gebouwonderhoud in binnenstedelijk gebied. Door materiaallevering te clusteren en emissieloos uit te voeren, combineert Heijmans de zorg voor een gezonde leefomgeving met een snellere levertijd op locatie.

Vorig bericht In eerste week april 10 bedrijven failliet in Zuid-Holland
Volgend artikel Pitch Parade: kansen voor jongeren om hun ideeën te realiseren

Nu op WijZuidHolland