Economie

Geen groei voor Europese economie tot aan zomer

De inflatie daalt met positieve effecten op de voedsel- en energieprijzen

Geen groei voor Europese economie tot aan zomer

De Europese economie blijft begin 2024 kwakkelen. Dat kans is groot dat er zelfs tot aan de zomer sprake zal zijn van een recessie. Dat blijkt uit de Global Economic Outlook 2023-25 van kredietverzekeraar Allianz Trade.

De onderzoekers voorzien volgend jaar voor de VS een economische groei van +1,4%. Daarmee schudt Amerika het recessiegevaar van zich af. Voor de eurozone gaat het rapport uit van een groei van +0,8%. “Voor die groei moeten we wel wachten tot de tweede helft van het jaar. Daarvóór houden we nog rekening met een lichte krimp”, zegt Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade. De reden dat de economie komend half jaar nog niet versnelt, is volgens Geeroms te wijten aan de doorwerking van de hogere rente. “In onze ogen is het effect hiervan pas voor de helft verwerkt.”

Onzekerheid door verkiezingen

Wat de groei ook niet aanwakkert is de geopolitieke onzekerheid. Geeroms: “Naast de oorlogshaarden in Oekraïne en Gaza krijgen we te maken met een overload aan verkiezingen in de wereld. De EU kiest een nieuw parlement. Ook het VK gaat naar de stembus. Net zoals Portugal, België en Oostenrijk. Maar veel belangrijker nog zijn natuurlijk de verkiezingen in de VS. Als we alle landen optellen waar verkiezingen zijn in 2024 gaat het om bijna de helft van het wereldwijde bbp. Oftewel: de impact is groot. Met al het populisme dat rondwaart geeft dat veel onzekerheid.”

“Wel zien we de inflatie dalen, met positieve effecten op de voedsel- en energieprijzen. We gaan ervan uit dat de centrale banken volgend jaar de rente weer gaan verlagen. De vraag is alleen wanneer. Wij denken niet al te snel. Beleidmakers hopen met de aanhoudend hoge rente de arbeidsmarkt af te koelen.” Volgens de Allianz-outlook bedraagt de beleidsrente eind 2024 in de VS 4,5%, in de eurozone 3,5% en in Groot-Brittannië 4,5%.”

MKB worstelt

Het aantal faillissementen blijft groeien. Wereldwijd met +10%. In drie op de vijf landen bereiken de faillissementen eind 2024 het niveau van vóór de pandemie. Geeroms: “We zien duidelijk een kloof tussen de grote, beursgenoteerde concerns en het mkb.  Waar het grootbedrijf veerkrachtig blijft, zien we kleine en middelgrote bedrijven in toenemende mate worstelen met hun liquiditeit en winstgevendheid. Je ziet hier dat de hogere rente en de gestegen loonkosten stevig doortikken. Goed nieuws is dat volgend jaar de voorraadafbouw een heel eind is afgerond wat de vraag naar nieuwe producten zal stimuleren.”

De aanjagende rol van China zal beperkt zijn, stelt het rapport. “Met allerlei stimuleringsprogramma’s probeert de Chinese overheid de eigen economie op te krikken. Ook is de rente afgelopen jaar meerdere keren verlaagd in tegenstelling tot de rest van de wereld. Veel resultaat heeft het nog niet. Zo blijft het  vertrouwen van de Chinese consumenten laag. En dat is ook niet gek. Die mensen zien dagelijks om zich heen de gigantische crisis in de vastgoedgoedmarkt. Daar word je voorzichtig van.” Volgens Geeroms zijn het juist andere Aziatische landen die de wereldhandel een positieve impuls geven. Landen als Vietnam, Zuid-Korea en India blijven profiteren van de herschikking van de mondiale waardeketens die sinds de corona-tijd gaande is.

Vorig bericht Dirk opent eind 2024 nieuwe winkel in Daily Plaza Zoetermeer
Volgend artikel A29: afsluitingen Heinenoordtunnel; januari 2024

Nu op WijZuidHolland