Luchtvaart

AeroDelft baant weg voor vliegen op vloeibare waterstof

Studententeam heeft met succes eerste vlucht van prototype-vliegtuig gemaakt

AeroDelft vliegen vloeibare waterstof

Delft,
Studententeam AeroDelft, bestaande uit studenten van de TU Delft heeft met succes de eerste vlucht van haar prototype-vliegtuig gemaakt. Ook taxieden ze voor het eerst hun bemande full-scale vliegtuig dat al in 2025 de eerste vlucht op vloeibare waterstof moet gaan maken. Dat onthulden de studenten op 7 juli tijdens het AeroDelft zomer-event op Breda International Airport. De ambitie van het team om de luchtvaart te verduurzamen komt daarmee letterlijk en figuurlijk in beweging.

‘Project Phoenix’

Het studententeam heeft met ‘Project Phoenix’ het doel om vloeibare waterstof te bewijzen en te promoten als duurzaam alternatief voor conventionele brandstoffen in de luchtvaart. Dat doen ze door twee vliegtuigen te ontwikkelen: het prototype-vliegtuig op schaal en een bemand vliegtuig op ware grootte.

Prototype

Het prototype, een 1:3 schaalmodel van een gemotoriseerd zweefvliegtuig, heeft een spanwijdte van 6 meter en weegt 40 kilogram. De data van de eerste vlucht op batterijen toont aan dat het zelf-ontwikkelde vliegtuig klaar is om op vloeibare waterstof te vliegen. Daarmee vormt de drone een belangrijk test-platform voor de waterstoftechnologie die het team ontwikkelt.

Full-scale vliegtuig

Het full-scale vliegtuig moet voortbouwen op deze technologie en ‘s werelds eerste bemande vliegtuig op vloeibare waterstof worden. Het vliegtuig, oorspronkelijk een vierzitter en omgebouwd tot tweezitter, weegt maximaal 920 kilogram. De komende jaren gaat het vliegtuig eerst vliegen op gasvormige waterstof en uiteindelijk op vloeibare waterstof.

Duurzame luchtvaart

Henri Werij, decaan van de TU Delft faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek, prijst de prestaties van het team: “Het team van AeroDelft wijst de weg naar duurzame luchtvaart. Een visie, lef, toewijding en volledige inzet. Naar mijn mening het goede voorbeeld geven”

Veelbelovende technologie

Vloeibare waterstof, in combinatie met brandstofcellen, is een veelbelovende technologie om de uitstoot van de luchtvaart in 2050 naar nul te brengen. De toezegging van €383 miljoen uit het nationale groeifonds (vaartindeluchtvaart.nl), waarvan het grootste deel voor vloeibare waterstof is bestemd, weerspiegelt de potentie en relevantie van het project. Het studententeam moet het zonder financiële steun uit het groeifonds doen.

Vorig bericht PostNL pakketautomaten in Haagse Q-Park garages
Volgend artikel Lidl Dordrecht heropent woensdag

Nu op WijZuidHolland