Mobiliteit

Aanleg busbaan Leiden-Katwijk kan starten zonder uitkoop bedrijven

Provincie heeft genoeg stikstofruimte beschikbaar dankzij bouw Valkenhorst

Aanleg busbaan Leiden-Katwijk uitkoop

Leiden, Katwijk,
De aanleg van de vrijliggende busbaan Leiden-Katwijk kan van start zonder uitkoop van bedrijven voor stikstofruimte. De provincie Zuid-Holland heeft genoeg stikstofruimte beschikbaar dankzij beschikbare stikstofruimte uit de bouw van Valkenhorst, de inzet van elektrisch bouwmaterieel en uitstootvrije bussen.

Om ervoor te zorgen dat inwoners van Leiden en Katwijk vanaf half 2025 nog sneller en comfortabeler met het openbaar vervoer kunnen reizen, komt er een (deels) vrijliggende busbaan. De provincie Zuid-Holland wil begin 2024 starten met de aanleg.

Stikstofruimte Valkenhorst

Tijdens de aanleg van de busbaan Leiden-Katwijk zit de ontwikkeling van de nieuwe wijk Valkenhorst nog in de opstartfase van de bouwwerkzaamheden. Het project beschikt in die fase over ongebruikte stikstofruimte. Volgens de berekeningen past de uitstoot van de werkzaamheden voor de aanleg van de busbaan binnen deze vrije stikstofruimte. De provincie Zuid-Holland, gemeente Katwijk, het Rijksvastgoedbedrijf en BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling hebben een overeenkomst gesloten om de busbaan Leiden-Katwijk aan te kunnen leggen binnen deze beschikbare stikstofruimte.

Grotendeels uitstootvrije aanleg

Om de uitstoot tijdens de aanlegfase van de busbaan verder omlaag te brengen, hebben de provincie en aannemer Boskalis afgesproken extra te investeren in zero-emissie-aanleg. Dit betekent onder andere het grootschalig gebruik van elektrisch bouwmaterieel in plaats van dieselmaterieel en een slimme bouwlogistiek om een reductie te bereiken van stikstofdepositie in de aanlegfase van meer dan 60%.

Planning busbaan

Op dit moment liggen de plannen voor de busbaan ter inzage. Tot en met 2 augustus kan iedereen online of in het gemeentehuis van Katwijk het Provinciaal Inpassingsplan en de bijbehorende Milieueffectrapportage inzien en eventuele zienswijzen indienen. De start van de bouw van de busbaan staat gepland voor het voorjaar van 2024. De busbaan is halverwege 2025 gereed.

Vorig bericht Delftse startup Kitepower gaat samenwerking aan met Ecospeed
Volgend artikel Damen nieuwe vervoerder veer Maassluis-Rozenburg

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijZuidHolland

INTERVIEW WIJBUSINESSNIEUWS

Als solopreneur heb je geen beperkingen