De arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten dienen onder een nieuwe uitzend-cao nog meer aan te sluiten op de van toepassing zijnde arbeidsvoorwaarden van de opdrachtgever. Daartegenover staat dat de belangrijke flexibele functie van uitzendondernemingen behouden dient te blijven. Dat is het uitgangspunt dat de NBBU hanteert in de nieuwe cao-onderhandelingen met de vakbonden die donderdag van start gaan. Daarbij zijn drie randvoorwaarden essentieel.
De flexbranche speelt een cruciale rol in het functioneren van de arbeidsmarkt. Zonder de inzet van flexibele krachten kan de arbeidsmarkt niet optimaal functioneren. “De NBBU ziet uitzenden als de best gereguleerde vorm van flex en voelt zich verantwoordelijk voor het behoud en het versterken van de uitzendbranche. Om dit te bewerkstelligen wil de NBBU door uitwerking van het SER MLT-advies toewerken naar gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten”, zegt Bart-Jeroen Croll, cao-onderhandelaar namens de NBBU.
Uitwerking SER-advies met oog voor mkb
In de arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten is de inlenersbeloning altijd al leidend geweest. Afgelopen jaren werden hier bovendien steeds meer elementen aan toegevoegd. Verbetering van de positie van de uitzendkracht moet er echter niet toe leiden dat er een verschuiving plaatsvindt richting minder gereguleerde vormen van flexwerk. Verdere uitwerking van het SER MLT-advies moet daarom gepaard gaan in samenhang met andere vormen van flexwerk én met oog voor het mkb.
Uitvoerbaarheid, uitlegbaarheid en handhaafbaarheid cruciaal
Om gelijke arbeidsvoorwaarden hanteerbaar te houden, zijn drie randvoorwaarden cruciaal. Uitvoerbaarheid, uitlegbaarheid en handhaafbaarheid zijn wat de NBBU betreft leidend bij het uitwerken van gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden.
Er is ook een voorstellenbrief geschreven die de NBBU aanbiedt aan de vakbonden.
Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!
Via onze partner managementboek.nl