IT

Waarom meerdere cloudleveranciers voordelig zijn

Multi-cloud als cloudoplossing van de toekomst

Waarom meerdere cloudleveranciers voordelig

De cloud is niet meer weg te denken. Ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op en de cloud biedt tal van innovatieve mogelijkheden voor organisaties. Driekwart van de besluitvormers verwacht dan ook dat ze binnen twee jaar volledig in de cloud werken. Maar wat is de beste cloudstrategie? Je verbinden aan één leverancier? Of voor meerdere cloudleveranciers kiezen? Wonne Keysers, Director Business Platforms & Cloud bij Ordina adviseert voor multi-cloud te kiezen. 

Spreid risico’s en waarborg de continuïteit

Uit de Ordina Digital Monitor, een onderzoek onder ruim 1700 besluitvormers, blijkt dat 78% van de besluitvormers het niet slim vindt om in te zetten op één leverancier. Wonne Keysers is het hier mee eens. “Multi-cloud maakt het eenvoudiger om risico’s te spreiden. Zijn er bijvoorbeeld technische problemen of is er een veiligheidslek bij één van de leveranciers? Dan kan je eenvoudiger overschakelen op een andere cloudoplossing. Ook is er een kleiner risico op downtime én heeft downtime minder impact omdat slechts een deel van jouw systeem offline is. Tot slot loop je als organisatie het risico dat een leverancier een cruciale service stopzet of afwaardeert. Met multi-cloud kan je de bedrijfsonderbreking beperken omdat je al soortgelijke producten van andere leveranciers gebruikt.”

Kies oplossingen die passen bij het vraagstuk

Het kan zijn dat de oplossingen van één cloudleverancier niet aan alle wensen van de organisatie kunnen voldoen, stelt Keysers. “Met multi-cloud kun je voor elk team, elke afdeling of elk project de oplossing kiezen die het best aansluit op de wensen. Zorg wel dat je altijd een exitstrategie achter de hand hebt. Dan kun je eenvoudig overstappen, mocht een leverancier op een bepaald moment niet meer aansluiten bij de wensen.”

Het geeft ruimte voor onderhandeling

Uit de Ordina Digital Monitor blijkt dat kostenbesparing een belangrijke reden is om over te stappen op de cloud. “Met multi-cloud heb je als bijkomend voordeel dat je een betere onderhandelingspositie hebt als het gaat om kosten en contracten. Per leverancier kun je onderhandelen over de prijs. Is er toch een issue? Dan kan je makkelijk overschakelen en indien nodig juridische acties ondernemen, zonder de continuïteit in het gedrang te brengen.“

Het zorgt voor flexibiliteit

“Als je gebruik maakt van de cloud ben je flexibeler en kun je beter opschalen dan wanneer alles draait op de eigen infrastructuur”, zegt Keysers. “Met verschillende cloudleveranciers in een goede multi-cloudimplementatie worden de mogelijkheden en de voordelen exponentieel vergroot.”

Beschik over de nieuwste features

“Cloudproviders innoveren continu. Bijna elke dag worden nieuwe features en oplossingen gelanceerd. Past de oplossing van een andere leverancier beter bij een specifieke uitdaging of project? Dan kun je eenvoudig overstappen. Terwijl je als organisatie bij een cloudstrategie met één leverancier beperkt bent tot de innovatiemogelijkheden van deze partij. Met multi-cloud kun je proactief kiezen voor de meest innovatieve oplossingen en de nieuwste features.”

Belangrijke aandachtspunten

Multi-cloud biedt veel voordelen. Toch wil Keysers benadrukken dat je wel rekening moet houden met een aantal belangrijke aandachtspunten. “Een multi-cloudomgeving is complexer in operationeel beheer en governance daarvan. Het is daarom belangrijk om de cloudstrategie goed af te stemmen op de bedrijfsstrategie. Daarnaast kun je als organisatie een Cloud Center of Excellence opzetten. Hierin bewaar je het overzicht van de verschillende oplossingen en systemen en kun je waarborgen dat je de uitgestippelde koers blijft aanhouden. Een ander belangrijk aandachtspunt is cybersecurity. Met een multi-cloudstrategie wordt de beveiliging en compliance ook complexer. Het is verstandig om je als organisatie te laten adviseren door een deskundige partner.”

Vorig bericht Studente Hogeschool Leiden wint ECIO Frank Award
Volgend artikel Glasvezelcampagne in Krimpenerwaard

Nu op WijZuidHolland