Arbeidsmarkt

Structurele krapte in Haaglanden vraagt om andere aanpak arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is zeer krap en in alle beroepsgroepen is sprake van een personeelstekort.

Structurele krapte in Haaglanden vraagt om andere aanpak arbeidsmarkt

De krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt heeft in 2022 een recordhoogte bereikt. Ook in Haaglanden. Regio in Beeld Haaglanden geeft een gedetailleerde analyse van de regionale arbeidsmarkt. De openstaande vacatures zijn verdubbeld en het aantal werkzoekenden gehalveerd. De arbeidsmarkt is zeer krap en in alle beroepsgroepen is sprake van een personeelstekort In een aantal sectoren zal deze krapte structureel zijn. Dit vraagt een andere aanpak op de arbeidsmarkt.
Het is spannender dan ooit. De krapte op de arbeidsmarkt raakt elke sector en daarmee de hele samenleving. Tot in ieders huiskamer. En morgen kan het weer anders zijn, maar een aantal zaken zullen blijven; zij zijn structureel en niet 1-2-3 opgelost. Ik nodig de arbeidsmarktpartners uit om de samen de oplossingen voor de arbeidsmarkt nóg actiever aan te pakken. Om samen focus aan te brengen en keuzes te maken op de arbeidsmarkt, om burgers en werkgevers weerbaar te maken voor de huidige en toekomstige arbeidsmarkt én elkaar nóg meer te versterken´, zegt Patricia Ladan, rayonmanager UWV Haaglanden.

Tekorten in beeld

De arbeidsmarktregio Haaglanden was medio 2022 zeer krap. Dit betekent dat er veel meer vacatures zijn dan mensen die deze vacatures kunnen invullen. In totaal stonden er aan het eind van het tweede kwartaal 23.300 vacatures open. Tegelijkertijd daalde het aantal werkzoekenden. In het tweede kwartaal van 2022 was de spanning op de arbeidsmarkt zo hoog opgelopen dat er voor het eerst landelijk meer vacatures waren dan werkzoekenden. Aan het eind van het tweede kwartaal van 2022 stonden landelijk tegenover elke 100 werklozen 143 openstaande vacatures.

Ontwikkeling vacatures

Het aantal openstaande vacature is in Haaglanden sinds begin 2021 bijna verdubbeld: van 12.100 tot 23.300 medio 2022. De meeste vacatures in Haaglanden waren voor economisch-administratieve, technische of commerciële functies. Dit sluit aan bij de werkgelegenheidsstructuur van regio Haaglanden.

Typisch voor Haaglanden is de aanwezigheid van overheid, uitvoerende diensten en specialistische zakelijke dienstverleners. Zij vragen veel economisch-administratief personeel. Denk aan bedrijfskundigen, organisatieadviseurs, directie- en projectsecretaresses, controllers en beleidsadviseurs. Verder durfden bedrijven door de gunstige economische ontwikkeling het weer aan `indirecte´ functies te bezetten. Medio 2022 stonden in totaal 5.900 vacatures open voor economisch-administratief personeel.

Voor onder meer woningbouw, energietransitie en verduurzaming werden veel middelbaar opgeleide vakmensen gezocht. Het ging dan om monteurs, elektriciens, loodgieters en installateurs. Er waren halverwege 2022 in Haaglanden 2.950 openstaande vacatures voor technisch personeel.

Economisch herstel na corona zorgde ook voor een aantrekkende consumenten- en zakelijke markt. Veel gevraagde commerciële beroepen waren verkoopmedewerker detailhandel, commercieel medewerker binnendienst en vertegenwoordiger en accountmanager zakelijke diensten. Medio 2022 stonden in totaal 2.600 open voor commercieel personeel. Het is voor werkgevers erg lastig om de vacatures in veel van deze en andere beroepsgroepen te vervullen, omdat er steeds minder werklozen zijn die de vacatures kunnen invullen.

Ontwikkeling WW

Er is veel werk beschikbaar en daardoor is het aantal WW-uitkeringen in Haaglanden afgenomen. In vergelijking met begin 2021 is sprake van een halvering van het aantal uitkeringen. Eind september werden in de regio 6.850 WW-uitkeringen verstrekt. Zo´n 40% van de WW-uitkeringen gaat naar werkzoekenden die ook een dienstverband hebben. Het aantal WW-uitkeringen kan in 2023 enigszins toenemen door de lichte stijging van de werkloosheid die Centraal Planbureau verwacht. Keert de bedrijvendynamiek weer terug op het niveau van voor corona, dan kan dit ook weer leiden tot bedrijven die starten én stoppen en daarmee kunnen WW-uitkeringen weer stijgen.

Structurele tekorten

In een aantal sectoren, zoals de techniek, zorg en ICT is al langer sprake van krapte. Deze is structureel. Dat heeft een aantal oorzaken. Er werken veel mensen in deeltijd, er stromen onvoldoende jongeren in om de uitstroom van ouderen op te vangen én opleidingen die jongeren volgen, sluiten onvoldoende aan bij beroepsrichtingen waarin de vraag groot is. Daarnaast stapten tijdens de coronacrisis veel mensen over naar ander werk en keerden niet meer terug. Bovendien is er een kwalitatieve mismatch op de arbeidsmarkt: mensen komen moeilijk aan het werk omdat zij niet werkfit zijn of dat hun ervaring of opleiding niet aansluit bij de vraag van werkgevers. De ambities voor klimaat en woningbouw stuwen de krapte verder omhoog.

Andere aanpak arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt staat onder hoogspanning en de krapte in een aantal sectoren zoals de zorg, techniek, ICT en bouw zal structureel zijn. Dit vraagt om een andere aanpak van de arbeidsmarkt. UWV wil er – samen met partners als gemeenten, vakbonden, onderwijs en werkgevers – voor iedereen zijn en een nog actievere rol spelen op de arbeidsmarkt. Door om- en bijscholing kunnen veel werkzoekenden, met of zonder uitkering, een beroep uitoefenen waarin structurele tekorten zijn. Hierdoor ontstaat ook mobiliteit op de arbeidsmarkt, waardoor banen vrijkomen voor mensen die moeizaam een plek op de arbeidsmarkt weten te verwerven. Dit wil UWV samen met gemeenten, onderwijs en sociale partners doen in de zogenoemde Regionale Werkcentra. Daar komt alles op het vlak van werken en leren samen voor werkenden, werkzoekenden en werkgevers.

Vorig bericht Milieu-informatie voor keuze aanleg bus, tram of lightrail naar CID en Binckhorst bijna volledig
Volgend artikel Akkoord maakt openbaar vervoer toegankelijker voor mensen met beperking

Nu op WijZuidHolland