Infra

Rotterdam hergebruikt regenwater tijdens droogte

Gemeente vangt water op voor hergebruikt bij droogte met waterbuffers

Rotterdam hergebruikt regenwater droogte

Rotterdam,
Droogte zorgt steeds vaker voor problemen. Rotterdam is aan het vergroenen. Alleen hebben al die planten en bomen tijdens droogte veel water nodig. Hoe vangt de gemeente water op om te hergebruiken bij droogte? Met slimme waterbuffers.

Bomen en planten kunnen veel last van droogte hebben. Rotterdammers vragen zich af of regenwater kunnen opgevangen kan worden om daarmee de planten water te geven. Thuy Do, adviseur van de afdeling Water Strategie en Ontwikkeling, vertelt: ”Rotterdam probeert al op meerdere locaties het regenwater vast te houden en op te vangen voor hergebruik. Regenwater wordt dan opgevangen in zogeheten waterbuffers onder de grond. Het water wordt hier opgeslagen en kan later worden opgepompt voor hergebruik.”

Een goed voorbeeld daarvan is Sparta. Daar krijgt de grasmat water uit zo’n waterbuffer. En bij woongebouw Little C wordt het groene dak bewatert vanuit een waterbuffer onder de parkeergarage. Bij De Doelen is een biodivers dak met waterberging aangelegd. En ook bij de Robert Fruinstraat hergebruiken ze overtollig regenwater voor de beplanting.

Nieuwe projecten

Het water van het dak van Winkelcentrum Zuidplein en van de Gooilandsingel wordt straks opgevangen in een waterbuffer. Bij een flinke regenbui past daar 2,4 miljoen liter water in. Ahoy wil het water gebruiken voor glasbewassing en schoonmaak van vloeren. De nieuw te bouwen bioscoop gaat het water gebruiken voor de toiletspoeling. Als de watervoorraad groot genoeg is, kan het water tijdens droogte ook worden gebruikt om de vijvers in het Zuiderpark door te spoelen. En bij Hofplein en Hofbogen bekijkt de gemeente of het regenwater in de ondergrond opgeslagen kan worden voor hergebruik voor de groene long en op het lange groene dakpark.

Water ook nodig in de grond

”Maar we hebben het regenwater ook hard nodig in de grond”, vervolgt Do. ”Om het grondwater aan te vullen en verzilting vanuit de zee tegen te gaan. We maken daarom ook waterpleinen en waterbergingen om regenwater op te vangen tijdens hevige regenbuien. Zodat huizen, straten en het riool niet over lopen. Bij waterbeheer doen we meerdere dingen tegelijkertijd: besparen, benutten, bergen, vertragen en als laatst voeren we af.”

 

Vorig bericht Duurzaam idee? Bel Julia! van de gemeente Rotterdam
Volgend artikel Rijkswaterstaat koelt bruggen in Zuid-Holland preventief

Nu op WijZuidHolland