Infra

Protestvlaggen en spandoeken worden verwijderd

Provincie doet oproep ter verwijdering van protestvlaggen en spandoeken

Protestvlaggen en spandoeken verwijderd

Het recht om te demonstreren is een groot goed. Maar volgens de provincie Zuid-Holland heeft dit recht wel grenzen. Waar de veiligheid van anderen in het geding komt, waar het eigendom van een ander zonder toestemming wordt gebruikt, stopt dit recht.

De afgelopen weken zijn er op verschillende plekken langs provinciale wegen, bruggen en kruispunten protestvlaggen en spandoeken verschenen. Deze vlaggen en spandoeken zijn een uiting van protest, geplaatst op of vastgemaakt aan eigendommen van de provincie. De provincie ontvangt veel meldingen over vlaggen en spandoeken die een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid. Protestvlaggen die een direct gevaar vormden voor de verkeersveiligheid, bijvoorbeeld loshangende vlaggen, vlaggen die het zicht van camera’s blokkeerden of die het zicht op borden of verkeerslichten belemmerden, zijn inmiddels verwijderd.

Veiligheid op de weg

Onlangs is de eerste afgescheurde vlag op een rijdende auto terecht gekomen. Hier moet de provincie als wegbeheerder en als verantwoordelijke voor de veiligheid op de weg een duidelijke grens trekken. Hoe langer de vlaggen en spandoeken blijven hangen, hoe groter de kans dat deze op enig moment losraken en daarmee een gevaar zijn voor de verkeersveiligheid.

Oproep

De provincie Zuid-Holland roept daarom iedereen, die protestvlaggen of spandoeken heeft bevestigd op een plek die niet van hem of haar is, op om deze vóór 5 augustus 2022 te verwijderen. Zuid-Holland doet deze oproep omdat de provincie verantwoordelijk is voor de veiligheid van iedereen in het verkeer. De kosten die gemoeid zijn met het veilig verwijderen van alle vlaggen lopen op tot tienduizenden euro’s.

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen: “Het recht op protest is een groot goed in Nederland, maar stopt als je de veiligheid van anderen in het gevaar brengt. Dit is nu het geval en daarom trek ik een duidelijke grens. We geven iedereen tot 5 augustus de mogelijkheid om zelf de vlaggen en spandoeken te verwijderen. De vlaggen en spandoeken die na deze datum nog hangen worden verwijderd.”

Vorig bericht GO Sharing start met elektrische deelfietsen in Rijswijk
Volgend artikel Veiliger en sneller fietsen door slimme lussen

Nu op WijZuidHolland