Milieu

Koecomfort in On the way to PlanetProof

SMK (Stichting Milieukeur) maakt de aanvullende dierenwelzijnsmaatregelen bekend

Koecomfort in On the way to PlanetProof

Photo: koecomfort On the way to PlanetProof

Den Haag, 
SMK (Stichting Milieukeur) maakt de aanvullende dierenwelzijnsmaatregelen bekend voor On the way to PlanetProof die zijn gericht op koecomfort. Het keurmerk krijgt per 1 januari 2023 aangescherpte eisen die in termijnen worden ingevoerd.

In oktober was er een openbare hoorzitting waar belangstellenden konden reageren op het voorstel. Het College van Deskundigen heeft vervolgens de aanvullende criteria met een aantal aanpassingen vastgesteld.

Grotere impact

Het College van Deskundigen maakt de afweging tussen de ambitie en haalbaarheid van de eisen van het keurmerk. Het uitgangspunt hierbij is dat een grote groep melkveehouders gestimuleerd wordt om ambitieuze stappen te blijven zetten, die vanuit de markt en maatschappij gewenst zijn. Door de criteria in stappen in de tijd, en zo nodig bij nieuwbouw, in te voeren blijft het keurmerk niet beperkt tot melkveehouders die al een stal hebben die aan alle gewenste maatregelen voldoet. Door deze werkwijze verwacht SMK een grotere impact voor het welzijn van melkvee te kunnen realiseren.

Gezondheid en comfort

De nieuwe eisen borgen de belangrijkste aspecten van Koecomfort, zoals comfortabele ligbedden en loopvloeren met grip. Daarnaast blijft On the way to PlanetProof onderscheidend door diergezondheid te meten en een duidelijke ondergrens te stellen. Ook garandeert On the way to PlanetProof dat de levensduur van melkkoeien in stappen langer wordt. Voor het welbevinden van een koe is zowel gezondheid als comfort belangrijk.

Implementatie

De nieuwe eisen worden in 3 termijnen ingevoerd, kort (2 jaar), middellang (5 jaar) of uiterlijk (15 jaar). Voor de korte termijn ligt de focus op:

– Voldoende ruime en zachte ligplekken voor het melkvee. Zodat het dier ruimte heeft in liggende positie en een               zachte bedding tijdens het gemiddelde van 12 uur aan herkauwen.
– Loopvloeren die de dieren voldoende grip geven, wat her risico op klauw- en beenproblemen verkleint.
– Het voorkomen van hittestress in de stal. De maatregelen zijn gericht op het voorkomen van warmte-instraling en klimaatbeheersing in de stal. Hittestress heeft invloed op de activiteit en gezondheid van koeien.
– Huisvesting van kalveren tot 4 maanden. Voldoende ruimte en groepshuisvesting stimuleren natuurlijk gedrag  van het dier.

Verder wordt vanaf 2023 weidegang van jongvee tot 2 jaar geïmplementeerd. Melkveehouders kiezen voor een bepaalde beweidingsstrategie waarmee het overgrote deel van deze jonge dieren ruim 100 dagen weidegang krijgt. Dit helpt om het jongvee te leren grazen, is goed voor de ontwikkeling van jonge dieren en draagt bij aan dierenwelzijn.

Het certificatieschema On the way to PlanetProof Melk is gepubliceerd op de website.

Over On the way to PlanetProof

On the way to PlanetProof is een onafhankelijk keurmerk dat bewijst (`Proof´) dat je een product koopt dat duurzamer is geproduceerd en daardoor een betere keuze is voor natuur, klimaat én dier. On the way to PlanetProof is één van de 12 Topkeurmerken van Milieu Centraal.  In de keurmerkwijzer vind je alle keurmerken.

Vorig bericht Zeelenberg sluit zich aan bij UMON groep
Volgend artikel Samenwerking in Zuid-Holland voor goed opgeleide professionals in IT, Techniek, Welzijn & Zorg

Nu op WijZuidHolland