Claim

Strijd stichting Nuon-Claim tegen Vattenfall

Verloren rechtzaak energieleveranciers laat MKB-ondernemingen betalen

Strijd stichting Nuon-Claim tegen Vattenfall

De zaak werd aangespannen door de stichting Nuon-Claim, genoemd naar de energiemaatschappij die in 2019 opging in Vattenfall. Bij de massaclaim sloten zich verschillende betrokkenen aan, waaronder snackbarhouders, wasstraatuitbaters, museumdirecteuren en supermarkteigenaren. Zij zouden, kort gezegd, hebben betaald voor stroom die niet geleverd werd, wat de energieleverancier onterecht honderden miljoenen euro’s zou hebben opgeleverd.

Oprichting stichting

In 2020 werd een stichting opgericht waarin verschillende gedupeerden zich konden verenigen. De in datzelfde jaar ingestelde Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (WAMCA) bood extra mogelijkheden om sterker te staan tegen grote bedrijven.

Ondersteuning van Claimshare

De stichting Nuon-Claim ontvangt ondersteuning van Claimshare, een platform voor collectieve belangenbehartiging. Gedupeerden konden zich kosteloos aanmelden en kregen hulp van gerenommeerde juristen. Procesfinanciers dekken de kosten, waarbij de Amerikaanse organisatie BenchWalk Advisors betrokken is bij de ‘Nuon-zaak’. In ruil daarvoor moeten de ondernemers, mocht de zaak succesvol eindigen, een deel van de opbrengst aan de procesfinanciers afstaan. De rechtbank oordeelt echter dat Vattenfall de ondernemers niet op het verkeerde been heeft gezet.

Rechterlijke uitspraak

Vattenfall werd door de rechter als transparant beoordeeld met betrekking tot de prijzen. De vergoedingen waren volgens de uitspraak eenvoudig te berekenen. Daarnaast werd opgemerkt dat het klanten altijd vrijstond om over te stappen naar een ander energiebedrijf.

Reactie stichting

De stichting Nuon-Claim heeft haar teleurstelling geuit. Dit betekent dat vele kleine MKB-ondernemingen, non-profitinstellingen en sportclubs die jarenlang de kWh-vergoeding hebben moeten betalen, voorlopig geen afdwingbare aanspraak hebben op terugbetaling. Vattenfall kan daardoor doorgaan met het in rekening brengen van een vergoeding die geen enkele andere elektriciteitsleverancier hanteert, en waarvoor de klant niets terugkrijgt. De stichting overweegt de komende weken verdere stappen.

Aantal WAMCA-claimzaken

In de afgelopen jaren zijn er in totaal ongeveer honderd WAMCA-claimzaken gestart. De kansrijkheid van deze zaken verschilt en de uitkomst kan variëren. Onderzoek van de Erasmus Universiteit en de Universiteit Tilburg wijst uit dat collectieve schadevergoedingszaken enkele miljoenen euro’s kunnen kosten om te voeren.

Vorig bericht Update afsluiting A38 knooppunt Ridderkerk Noord
Volgend artikel Faillissementen van Zuid-Holland in de afgelopen week

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijZuidHolland