Den Haag,
Bouwbedrijf J.P. van Eesteren is samen met architectenbureau cepezed als winnaar uit de bus gekomen bij de openbare aanbesteding om het voormalige KPN-kantoor ‘Universe’ in Den Haag te transformeren tot moderne en duurzame kantoorruimte voor het Rijk.
Het plan van aanpak met de ambitie om bij de verbouwing geen verspilling van aanwezige materialen te realiseren, gekoppeld aan een toekomstig energieverbruik dat onder ‘Paris Proof-norm’ ligt, gaf de doorslag. De oplevering van het pand met meer dan 1.100 werkplekken staat gepland voor het voorjaar van 2027. Het betreft een ‘design & build’-contract.
Universe – gelegen op bedrijventerrein Binckhorst – is een gebouw uit 2001, bestaande uit elf verdiepingen, waaronder een parkeergarage. Het maakte onderdeel uit van de voormalige, zogenoemde ‘The Green Campus’, een grootschalig kantoorcomplex voor KPN met twaalf verschillende gebouwen op het Maanplein.
Het pand – goed voor zo’n 22.000 vierkante meter kantoorruimte en 200 parkeerplekken – is in 2023 door het Rijksvastgoedbedrijf gekocht en moet een rol gaan spelen in het zorgdragen voor goede huisvesting van rijksmedewerkers in Den Haag.
Daglicht en groen
“We zetten in op veilige en comfortabele werkplekken waar rijksmedewerkers kunnen werken, samenwerken en kennis kunnen delen, met ruimte voor ontmoeting”, licht Ronald Schleurholts, architect-partner van cepezed, toe. “Zo vormen daglicht en groen belangrijke aspecten van het nieuwe interieur van Universe, met onder andere planten en bomen in de tuin en in de aangrenzende binnenruimte.”
Daarnaast is er veel aandacht voor duurzaamheid en circulair bouwen. “Al het materiaal dat vrijkomt bij aanpassingen, wordt elders in het gebouw ingezet”, aldus Marco Peppel, directievoorzitter van J.P. van Eesteren. “Zo gebruiken we bijvoorbeeld gevelbeglazing die vervangen moet worden, in nieuwe, biobased binnenwandsystemen.”
Netcongestie aanpakken
Ook op het gebied van energiezuinigheid wordt met dit project een nieuwe norm gezet volgens beide bedrijven. “Na de revitalisatie zal Universe nog minder energie gebruiken dan de Paris Proof-norm”, vervolgt Peppel. “Daarbij pakken we eveneens netcongestie aan. Universe mag over een jaar gezien maximaal twintig procent energie teruggeven aan het net. Het ontwerp en de nieuwe installaties zijn er dan ook op gericht de energievraag terug te dringen en zelf energie op te wekken en vast te houden.”
Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!
Via onze partner managementboek.nl