Financieel

Biertje en uit eten gaan zullen de komende tijd flink duurder worden

Horeca heeft te maken met flinke kostenstijgingen voor energie, inkoop, huur en personeel

Biertje en uit eten gaan zullen de komende tijd flink duurder worden

De horeca, heeft op dit moment te maken met flinke kostenstijgingen voor energie, inkoop, huur en personeel. Naar verwachting zullen de prijzen bij restaurants en cafés dit jaar met circa 8 procent stijgen. Dat zorgt ervoor dat uit eten gaan of een biertje drinken voor de consument een stuk duurder wordt. Bij hotels is de prijsstijging naar verwachting nog hoger, tot en met het derde kwartaal zijn ze al met 15 procent gestegen.

Door de oorlog in de Oekraïne zijn de energiekosten en de kosten voor de inkoop van producten fors gestegen. Als gevolg van het personeelstekort vragen werknemers een steeds hoger salaris, waardoor ook de kosten voor personeel toenemen. Verder zorgt de toegenomen inflatie ervoor dat verhuurders hun huren verhogen.

De horeca zal de hogere kosten grotendeels moeten doorberekenen aan de gast om marge over te houden. Vanwege de sterke concurrentie in de afgelopen jaren door de forse groei van het aantal horecazaken en verplichte sluitingen tijdens de coronapandemie staat de winstgevendheid van restaurants en cafés al langere tijd onder druk.

Als de hoge kosten voor energie, personeel, huur en inkoop lang aanhouden en de overheid onvoldoende compenseert, zullen meer horecaondernemers genoodzaakt zijn hun bedrijf te sluiten. Er is namelijk ook geld nodig om te kunnen investeren in bijvoorbeeld het up-to-date houden van de zaak en de opgebouwde belastingschulden als gevolg van corona af te lossen.

Voor een hotel is het gemakkelijker om een hotelkamer iets duurder te maken dan voor een restaurant om de prijzen van eten en drinken te verhogen. Want als een restaurant te veel kosten doorberekent worden de hamburger en het biertje te duur en laat de gast die staan.

Nu het kouder wordt zal het energieverbruik, en daarmee ook de energiekosten, toenemen. Deze kosten kunnen verlaagd worden door bijvoorbeeld de gas-terrasverwarmer uit te laten en/of elektrische verwarmingskussentjes aan te schaffen die energiezuiniger zijn. Sommige gemeenten hebben hiervoor subsidiemogelijkheden, zoals in de gemeente Overbetuwe. De gemeente betaalt de helft van de rekening als een ondernemer elektrische kussens aanschaft.

Vorig bericht Winter-WK onder werktijd: prijsbewuste Oranje-fan blij met thuiswerkoptie
Volgend artikel Plutosport.nl breidt management team met zes nieuwe leden uit 

Nu op WijZuidHolland