Milieu

Alle PFAS geclassificeerd als Zeer Zorgwekkende Stof

Bedrijven zijn vanaf nu verplicht uitstoot te verminderen

Tata Steel IJmuiden

Foto: Tata steel IJmuiden

Den Haag,
Alle PFAS worden in Nederland opgenomen op de lijst met Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). Dit betekent dat bedrijven vanaf nu verplicht zijn de uitstoot van deze schadelijke stoffen naar lucht en water te minimaliseren. Als uitstoot volledig voorkomen niet mogelijk is, moeten bedrijven dit zoveel mogelijk reduceren. Daarnaast wordt van hen verwacht dat zij elke vijf jaar een vermijdings- en reductieplan opstellen.

Europees verbod in de maak

PFAS zijn onlangs als prioritaire stoffen toegevoegd aan het OSPAR-verdrag, dat zich richt op de bescherming van de Noord-Atlantische Oceaan. Dit maakt dat Nederland en andere aangesloten landen verplicht zijn de emissies van PFAS te beperken. In lijn hiermee werkt Nederland samen met Zweden, Noorwegen, Denemarken en Duitsland aan een voorstel voor een Europees verbod op PFAS. Dit verbod zou gelden voor productie, gebruik, verkoop en import van PFAS in talloze producten.

Meer macht voor gemeenten en provincies

Met de opname van PFAS op de ZZS-lijst krijgen gemeenten en provincies meer mogelijkheden om de uitstoot aan te pakken. Ze kunnen strenger handhaven en vergunningen scherper beoordelen. Het besluit volgt op langdurige verzoeken vanuit lokale overheden en de Tweede Kamer.

Rijkscoördinator aangesteld voor Chemours-problematiek

Naast de landelijke maatregelen wordt er extra aandacht gegeven aan de PFAS-uitstoot door het bedrijf Chemours in Zuid-Holland. Hiervoor heeft staatssecretaris Jansen aangekondigd dat een Rijkscoördinator wordt aangesteld als centraal aanspreekpunt voor gemeenten en provincies. Deze rol wordt vervuld door Judith Elsinghorst, directeur Omgevingsveiligheid en Milieurisico’s bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Elsinghorst zal samen met betrokken partijen bepalen hoe het Rijkscoördinatorschap het meest effectief kan worden ingevuld.

Met deze stappen wil Nederland niet alleen de uitstoot van PFAS beperken, maar ook de zorgen van omwonenden en andere betrokkenen serieus nemen. Het besluit onderstreept de urgentie van het aanpakken van PFAS-problematiek en de impact ervan op mens en milieu.

Vorig bericht Fortune Coffee opent pand in Zoetermeer
Volgend artikel 10 faillissementen in Zuid-Holland afgelopen week

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijZuidHolland