ONDERNEMER VAN DE DAG

Jolanda Boekhout van Jofabi Foto | Jolanda Boekhout Fotografie uit Rotterdam

Wie ben ik? (Naam, leeftijd, geboren in, hiervoor gewerkt bij…)

Ik ben Jolanda Boekhout van Jofabi Foto (dierenfotografie) en Jolanda Boekhout Fotografie (Polaroidfotografie, iPhoneography en workshops). Dit jaar word ik 50 jaar.

Sinds 2006 ben ik dierenfotograaf. Dieren zijn altijd een grote liefde in mijn leven geweest. Als ik met dieren werk dan vergeet ik niet zelden de tijd. Sinds 2012 deel ik mijn liefde voor dierenfotografie via mijn online class Pet Photography bij Big Picture Classes.

In 2012 is er ook nog een andere liefde bijgekomen, de Polaroid SX-70 camera. Op pad gaan met een SX-70 is een avontuur. De aandacht richten op het bij jezelf blijven, de tijd nemen voor wat je ziet en dat mindful te fotograferen, dat is een speelse verademing voor me. En dan ook nog het resultaat direct in handen houden.

Na een aantal mooie fotosessies met Tinky, het coachpaard van Astrid Loriaux, is het idee geboren om paardencoaching met Polaroidfotografie te combineren. Zowel fotografie als coaching laten iets over jezelf zien. En zo is de workshop PaardEnFoto ontstaan. Samen met Astrid geef ik een aantal keren per jaar de workshop.

Naast dierenfotografie, Polaroidfotografie, workshops PaardEnFoto geven en docent zijn bij Big Picture Classes ben ik verslaafd aan iPhoneography (fotografie met mijn iPhone). Dit jaar doe voor het derde jaar een 365-project, met als thema dit keer ?een 365 met mijn katten?. Ik volg mijn katten een jaar lang met de camera van mijn iPhone.

Het meeste geleerd op

Op internet. Ik ben in 2010 begonnen met het volgen van de online fotografie workshops van Tracey Clark bij Big Picture Classes. Deze cursussen waren eigenlijk alleen bedoeld om mezelf op persoonlijk niveau te ontwikkelen. Sindsdien ben ik in een warm internationaal netwerk van vrouwelijke fotografen terechtgekomen.

Belangrijkste inspiratiebron?

Mijn belangrijkste inspiratiebron is het warme netwerk van fotografen die ik online heb leren kennen, en dan met name Tracey Clark. Ik heb inmiddels een aantal vrouwen uit dit netwerk ontmoet. We leren van elkaar, inspireren elkaar en houden elkaar op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Via social media is het tegenwoordig zo makkelijk om elkaar te ontmoeten.

Bedrijf CV (Naam, Plaats, Activiteit, Personeel, Sinds, Eigenaren)

Mijn onderneming heet Jofabi Foto | Jolanda Boekhout Fotografie. Jofabi Foto, ontstaan in 2006 en gevestigd in Rotterdam, is voornamelijk gericht op dierenfotografie. Dieren zijn het meest op hun gemak in hun eigen omgeving. Daarom fotografeer ik dieren voornamelijk bij mijn klanten thuis. Mijn meest gefotografeerde modellen zijn katten en honden. Paarden zijn ook prachtig om mee samen te werken. Ook knaagdieren staan wel eens model. Zij zijn een uitdaging apart omdat ze meestal in hun eigen wereld leven. Jolanda Boekhout Fotografie is vorig jaar ontstaan nadat ik me ben gaan richten op Polaroid fotografie en iPhoneography.

Waarom bent u met het bedrijf gestart?

Omdat dit de meest logische stap voor me was. Na 25 jaar in loondienst te hebben gewerkt in een voornamelijk uitvoerend beroep werd ik getroffen door burn-out. Als kind was ik altijd creatief bezig maar tijdens mijn beroepskeuze is meer aandacht besteed aan wat voor een vrouw het handigste was. Heel ouderwets eigenlijk. Mijn ouders zijn in hun werkbaar leven voornamelijk uitvoerend en dienstverlenend aan het werk geweest. Voor je hart volgen en aandacht besteden aan waar je kwaliteiten en talenten lagen was niet veel ruimte. Ik was enorm toe aan uiting geven aan mijn eigen creativiteit en zelfstandig werken. Met werk dat je leuk vindt om te doen hou je het een stuk langer

Vorig bericht Zuid-Holland wijzigt richtlijnen wateroverlast
Volgend artikel Ministerie van Buitenlandse Zaken: Het uitvoeren van Assessments en EU-Assessmenttrainingen

Nu op WijZuidHolland